Article_Top_970x250

Bošnjački monopol na jad

ULOGOM ŽRTVE DO PRAVA NA BIH

Bošnjački monopol na jad

velj 13, 2017

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nameće li bošnjački politički establišment javnu sliku bošnjačkog naroda kao jedine žrtve ratova na ovim prostorima, kako bi mogli polagati ekskluzivno pravo na BiH?

„Umjesto da prestanu izigravati žrtve, bošnjačkim vjerskim i političkim liderima, bi bilo puno pametnije obračunati se s rastućim islamskim fundamentalizmom ali i idejama dominacije nad druga dva konstitutivna naroda u BiH. Upravo su njihove političke ideje najveća prijetnja BiH“, rekao je za Dnevnik.ba Mario Karamatić, izaslanik HSS-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH.

Piše: Gloria Lujanović, Dnevnik.ba

Karamatić ističe da su samoprozvani patrioti i čuvari državnosti BiH najveća prijetnja njenom opstanku.

„Upravo su samozvani patrioti  i čuvari državnosti BiH najveća prijetnja njenom opstanku. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH generirao je jednu od najvećih političkih kriza svojom apelacijom o ustavnosti Dana Republike Srpske“, smatra Karamatić.

Podsjetimo, na predstavljanju projekta „Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995. izvršen u svrhu podjele Republike BiH i stvaranja velike Srbije“, redatelja Emira Hadžifejzovića govorio je i jedan od pokrovitelja projekta reisu-l-ema Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović  istaknuo je kako je Sarajevski proces 1983. godine bio uvertira za stradanje Bošnjaka i da je sve počelo s pričom o cvjetanju fundamentalizma. Reis Kavazović tvrdi kako  postoje dvije utvare iz prošlosti – Cvetković – Maček, Tuđman i Milošević, Karadžić i Boban i oni koji gledamo danas. K tomu, na konferenciji o borbi protiv islamskog fundametalizma održanoj u Kuwaitu rekao je kako su „ekstremizam i radikalizam Bošnjacima oduvijek bili strani“.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž navodi kako bošnjački estamblišment smatra kako samo oni imaju pravo na BiH.

„Glavni problem vidim u tome što ogroman dio bošnjačkog političkog i medijskog establišmenta  duboko vjeruje u ova i slična bajkovita tumačenja događaja iz prošlosti. Izmišljanjem i prekrajanjem činjenica, rade kontinuirano alimentiranje sindroma jedine prave žrtve na ovim prostorima, kako bi onda s time stvorili dojam ekskluzivnog prava na BiH. S toga godinama imamo situaciju da taj bošnjački establišment  za sebe smatra kako ima veće pravo na ovu zemlju, a na nama nebošnjacima je da se njihovoj viziji ili pokorimo ili jednostavno napustimo. Jedini lijek za ovo je istina“, rekao je Raguž.

Raguž smatra kako najveću odgovornost za potencijalni nestanak BiH snosi bošnjačka politička elita.

„Ne smije biti bilo kakvog interesa većeg od same istine i istinom se na ovo mora odgovoriti. U protivnom, neće  biti budućnosti ovdje u BiH, a ovi što BiH smatraju ekskluzivnom i privatnom svojinom, snosit će najveću odgovornost i njenog nestanka. Kako su krenuli, na dobrom su putu da se to i ostvari“,  zaključio je Raguž

Jesu li Bošnjaci uvijek žrtve i neuki nevini posmatrači?

Novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić u izjavi za Dnevnik.ba  navodi kako resiova podsjećanja o hrvatsko-srpskoj podjeli BiH nisu sporna  no pitanje je jesu li baš uvijek Bošnjaci samo žrtve i neuki nevini posmatrači.

„Možda će neki u riječima reisu-l-eme Husein ef. Kavazovića pronaći sve ono što im treba da objasne nesnosnu situaciju koja vlada u nečemu što se zove država Bosna i Hercegovina te kako bi opravdali istoznačne vlastite postupke i ponašanje. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci i međunarodna zajednica. Svi bi oni da su žrtve. Efendija Kavazović u osnovi nije pogriješio kada podsjeća na povijesne reminiscencije o stalnim hrvatsko-srpskim nastojanjima podjele BiH, ali isto tako jesu li baš uvijek Bošnjaci samo žrtve i neuki nevini promatrači“, rekao je Vurušić.

Reis Kavazović reducira stvari, dodao je, kao da je povijest samoposluga s čijih polica selektivno biramo proizvode.

„Kavazović, kao i ostali, s polica uzima samo ono što nam u određenom trenutku treba, a ostavlja ono što jest. Traži se povijesni proizvod po akcijskoj cijeni. Svatko će naći svoj ‘Sarajevski proces’, isisati iz prsta ako treba vlastitu ugroženost koja je tko zna od kada pripremana“, tvrdi Vurušić.

BiH – bolesnik Balkana

Vurušić, također smatra, kako Hrvati u BiH, potencijalno imaju krivu osobu za mentora „trećeg entiteta“.

„Svatko u BiH želi sebe prikazati nesretnikom i žrtvom onog drugog. BiH jest bolesnik Balkana, iz razloga jer tamo građanskog i civilnog društva gotovo da ni nema, odnosno praktički je u ilegali i u Mostaru i u Sarajevu i u Banja Luci. To ne odgovara nikome. No, znamo kako u BiH ide granična razdjelba, a osim toga dodatno je uznemirujuće, pogotovo za Hrvate u BiH, da im Milorad Dodik bude mentor entiteta“, zaključio je Vurušić.

( Ovaj tekst napisan je 17.01.2017. godine )

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250