StoryEditor
sastanak u Bruxellesu

Bošnjački mediji prerano slavili pobjedu svoje politike, konstitutivnost u konačnoj verziji dokumenta ipak prepoznata kao temelj BiH

Piše J.G.  /  13.06.2022., 14:57h

Bošnjački mediji i ovoga su puta pokušali u svoju klopku uvući međunarodne dužnosnike i spinovati kako na sastanku u Bruxellesu nije bilo spomena konstitutivnih naroda. Srećom, ovoga puta stranci se nisu dali navući na njihove igrice.

Sastanak bošnjačkih i srpskih političkih dužnosnika koji je tijekom vikenda održan u Bruxellesu za posljedicu je imao novu rundu neistinitog izvještavanja bošnjačkih medija koji su cijeli događaj pokušali predstaviti kao pobjedu bošnjačke a poraz srpske i hrvatske politike. Naravno, riječ je o već uobičajenoj metodi gdje se vlastite želje i snovi upisuju kako činjenice. Ovog su se puta u bošnjačku medijsku klopku upecali samo naivni konzumenti njihovog medijskog sadržaja, dok su je međunarodni dužnosnici elegantno izbjegli.

Naime, čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka složili su se u nedjelju navečer nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”.

Riječ je o dokumentu kojim se pokušava definirati predizborne i postizborne političke prioritete a kao najvažniji od njih izdvaja se reforma Izbornog zakona u skladu sa svim presudama koje opterećuju Izborni zakon, od presuda Europskog suda za ljudska prava (presude Sejdić-Finci, Zornić i dr.) do presuda Ustavnoga suda BiH (predmet Ljubić, kojom se traži legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda).

No, kako bi izvukli nekakve "pobjedničke" bodove za bošnjačku politiku, bošnjački mediji su požurili i prije samog usvajanja konačnog dokumenta izvijestiti kako se u dokumentu ne spominju konstitutivni narodi što se pokazalo najobičnijom laži. Dodatni problem je u tomu što su i nakon konačnog usvajanja dokumenta nastavili uvjeravati bošnjačku javnost kako su europski dužnosnici u odnosu na konstitutivne naroda prednost dali "građanima i ostalima", što je čista laž. 

Naime, u prvoj točki preambule dokumenta kaže se sljedeće:

Čuvajući i gradeći mirnu, stabilnu, suverenu i nezavisnu funkcionalnu europsku državu BiH sastavljenu od Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda (zajedno s ostalima) i građana BiH, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, uspostavljena u skladu s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom...

image

Screenshot neke od ranih verzija Političkog sporazuma iz Bruxellesa objavljen na portalu bošnjačkog obavještajnog podzemlja Istraga.ba. Ovakvom konstrukcijom pokušalo se dezavuirati ono što je usvojeno na sastanku.

PRSCR -
image

Konačan tekst usvojenog Sporazuma iz Bruxellesa koji jasno pokazuje kako su konstitutivni narodi tvorci Bosne i Hercegovine

PRSCR -

Dakle, u prvoj točki sporazuma međunarodni dužnosnici su jasno definirali da je BiH u prvom redu država triju konstitutivnih naroda, što je uostalom u skladu s presudama Ustavnog suda BiH u predmetima Alije Izetbegovića (konstitutivna sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH) i Bože Ljubića (konstitutivni narodi moraju biti legitimno politički predstavljeni na svim političko-administrativnim razinama  - poglavito u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH) te samim Daytonskim mirovnim sporazumom.

Iz tog pak proizilazi kako se Izborni zakon BiH mora mijenjati na način da se osigura konstitutivnim narodima ali i svim ostalim građanima nesmetan izbor političkih predstavnika na sve dužnosti namijenjene za nacionalno predstavljanje, protiv čega se bošnjačka politika zdušno bori jer želi sebi prigrabiti dužnosti namijenjene za političko predstavljanje Hrvata što najbolje simbolizira izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva.

Inače, bošnjački mediji sada već redovito neistinito izvještavaju s međunarodnih događaja na kojima se govori o BiH i ovaj posljednji slučaj nije iznimka nego pravilo.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:29