StoryEditor
satira

Bošnjački lideri: Skandalozno je da se u 2022. godini fašističkim metoda jednom narodu onemogućava birati svoje predstavnike

Piše R.I.  /  09.05.2022., 15:17h
Da je BiH normalna zemlja, i da je političko Sarajevo samo malo manje maligno prema drugima i drugačijima, bilo bi potpuno nezamislivo da "ozbiljne" političke stranke i političari zagovaraju održavanje izbore prema zakonu koji je Ustavni sud proglasio neustavnim i koji diskriminira i konstitutivne narode i nacionalne manjine. Ipak, nažalost, svjedoci smo kako bošnjačka politika likuje zbog propasti pregovora o reformi Izbornoga zakona. U nekoj drugoj realnosti, bošnjački političari dali sljedeće izjave povodom održavanja izbora prema neustavnom Izbornom zakonu. Tekst je, nažalost, satiričnog karaktera.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a: Zaprepašteni smo da i u 2022 godini, Dervo Sejdić i Jakov Finci se  neće moći kandidirati za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da i u 2022 godini, provodimo izbore po neustavnom izbornom zakonu i koji je protivan odlukama  Europskog suda za ljudska prava

Predrag Kojović,  Naša stranka:   Sramotno je da u 2022 godini se ja ne mogu kandidirati za člana predsjedništva zbog mjesta prebivališta kao osoba srpske nacionalnosti. Održavati izbore po takvom zakonu je za mene  nedopustivo. Strašno!

Reisul – ulema Husein ef. Kavazović:  Ne mogu da vjerujem da će se i u 2022 godini zbog izbornog zakona, naša braća Muslimani, Bošnjaci, kao što je Fejzić Edim, Šahinović Anel i mnogi drugi preko noći morati odricati naše vjere i nacije i postajati Hrvati radi izbornog zakona. Kakav je to Izborni zakon? Mi Bošnjaci smo se desetljećima borili za svoj identitet, naši djedovi, očevi su se  prije morali izjašnjavati kao Hrvati i Srbi,  i kad smo se napokon izborili za svoj nacionalni identitet, zbog Izbornog Zakona  u 2022 godini se ponovo moramo izjašnjavati kao Srbi ili Hrvati odricati svog nacionalnog identiteta. To je nedopustivo! Izbore treba bojkotirati ! 

Željko Komšić, Demokratska fronta:  Skandalozno je da se u 2022. godini fašističkim metoda jednom narodu onemogućava da bira svoje predstavnike. Znate, ja sam zakleti antifašista, moj temelj je ZAVNOBiH, dakle BiH i srpska, i hrvatska i muslimanska tj. bošnjačka. Sramota je ovaj izborni zakon! Pa Židovima su prvo oduzeli pravo da biraju svoje predstavnike u nacističkoj Njemačkoj, a zatim su im kao čuvare nacisti postavljali čuvare koji su ih tukli. To je fašizam. Za mene je neprihvatljivo da jedan narod nema pravo na svoje legitimne predstavnike. Provoditi takve izbore je van svake pameti. To nije Bosna i Hercegovina.   

Bakir Izetbegović, SDA: Moj babo, rahmetli Alija, je potpisao i Vašingtonski i Dejtonski sporazum. Zaustavili smo rat, postigli sporazum, i za mene je neshvatljivo d u 2022 godini netko nastoji poništiti sve ono što  je moj babo, rahmetli Alija, dogovorio u Dejtonu. Ne mogu da vjerujem da postoje takvi ljudi koji u 2022 godini ne poštuju Dejton i načela BiH. Moj Babo se složio, jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.  Ustavni sud BiH je presudio da je načelo konstitutivnosti natkrovljuće načelo Bosne i Hercegovine, i nije mi jasno kako netko u 2022 godini nastoji provoditi  izbore po zakonu kojim se negira konstitutivnost naroda i da ti narodi imaju legitimne predstavnike. To je za svaku osudu. 

Jakob Finci i Dervo Sejdić: Evo već 30 godina da nemamo pravo da se kandidiramo za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Neshvatljivo je da netko po takvom izbornom zakonu želi da se provode takvi izbori. Ne možemo više trpjeti diskriminaciju, i pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da izađemo na proteste pred Centralnom izbornom komisijom da protestiramo protiv diskriminatorskog izbornog zakona. Ovo je strašno što se dešava. Ustavni sud BiH proglasio izborni zakon neustavnim, Europski sud u Strasbourgu da se tim zakonom krše ljudska prava, i opet netko želi provesti izbore po takvom zakonu. Strašno!

Visoki predstavnik Christian Schmidt:  Zabrinut sam.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:03