StoryEditor
izgradnja bošnjačke države

Bošnjačke stranke iskreno se raduju neprovođenju presuda Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava - razlog je jasan i jednostavan

Piše D.B.  /  09.05.2022., 14:50h
Neuspjehu oko promjene izbornog zakona u skladu sa Odlukama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić najviše se vesele bošnjačke političke snage.

Ironija je da su se upravo te stranke (koje sebe vole nazivati i probosanskim) najviše klele u Sejdića, Fincija i druge, ali nakon što su i međunarodni dužnosnici uvidjeli da je moguće provesti sve odluke Europskog ali i Ustavnog suda BiH, bez ograničavanja prava konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini, krenule su opstrukcije ''probosankih snaga'' da se ne promjeni izborni zakon.

Odjednom  tzv.'' probosanskim snagama'' nisu više bitni Sejdić, Finci, Pilav, Zornić i dr., nego je bitno da se provedu izbori po neustavnom  izbornom zakonu koji je protivan čak i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Više nije bitno što se Sejdić, Finci idr. neće ponovno moći kandidirati za člana predsjedništva, što se Bošnjak/Hrvat iz Republike Srpske ili Srbin iz Federacije isto tako neće moći kandidirati za člana predsjedništva.

Što je onda bitno tzv. ''probosanskim '' snagama?

Iz svega što smo gledali posljednjih mjeseci,   tzv. ''probosanskim snagama'' je bitno da  klubove konstitutivnih naroda u Domu naroda (dakle klubove Hrvata, Srba i nacionalnih manjina) popunjavaju osobe koji nemaju legitimitet tih naroda, odnosno koji su izabrani glasovima Bošnjaka. 

Bitno je da se Hrvatima u BiH ne dozvoli da biraju člana Predsjedništva, nego da to čine Bošnjaci.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u Odluci Ljubić naveo:

''....neadekvatno političko predstavljanje onih koje predstavlja i čije interese zastupa dovodi do povrede načela konstitutivnosti, odnosno neravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda, a time i povrede Ustava Bosne i Hercegovine''.

Kada se uzme u obzir da su tzv '' probosanske snage'' svjesno opstruirale izmjene izbornog zakona, da najviše inzistiraju na provođenju izbora po neustavnom izbornom zakonu, koji zakon je protivan i temeljnim ljudskim pravima, postoje jasno tko ne poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ali i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Pitanje je samo do kada će se zatvarati oči pred takvim malignim politikama koje šovinističkih motiva ne žele da se provedu odluke Europskog suda ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer kada se te odluke provedu, tada će Željko Komšić napokon moći predstavljati svoje birače i sjedit će na mjestu člana predsjedništva bošnjačkog naroda, kao  legitiman predstavnik.

Problem za ''probosanske snage'' jeste što će u slučaju provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, u Domu naroda u klubu Hrvata i u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva, sjediti osobe kojima su građani BiH hrvatske nacionalnosti dali najviše glasova, a ne osobe koje ne uživaju nikakvu podršku hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:49