StoryEditor
izborni zakon

Bošnjačka politika pretvara BiH u neprijateljsku državu za Hrvatsku i Hrvate, Schmidt odlučuje hoće li zaštiti Ustav BiH ili potaknuti rušenje sigurnosne arhitekture regije

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  19.07.2022., 12:46h


BiH je danas na raskršću i o njenoj budućnosti će odlučiti Schmidt. Izbor je jednostavan: ili poštivanje ustava i vladavine zakona ili destabilizacija cijele regije.

Da bošnjačka politika pokušava od BiH napraviti zemlju koja je neprijateljska ne samo prema hrvatskom narodu, nego i prema državi Republici Hrvatskoj, i nije neka novost. No ovih dana zorno možemo vidjeti iskazivanje neprijateljstva prema Hrvatima kao političkom i konstitutivnom narodu u BiH.

Naime, nakon što je u bošnjačkim medijima "procurilo" da se unutar OHR-a razmišlja o nametanju izmjena Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH (predmet Ljubić), odmah je lansirana kanonada prijetnji bošnjačkih političkih dužnosnika i to po uobičajenoj matrici.

Prijeti se ratom i sukobima, građanskim (bošnjačkim) nemirima i čime već sve ne, ako bi se Hrvatima omogućilo da jednako kao Srbi i Bošnjaci bez smetnji biraju vlastite političke predstavnike u skladu s činjenicom da je BiH država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Ispod već izlizanog celofana "borbe protiv podjela", visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu šalje se poruka kako će doći do "nereda" ako se građanima BiH hrvatske nacionalnosti omogući da bez ičijeg uplitanja sami izaberu svoje političke predstavnike.

Istovremeno, ustrajavanjem bošnjačke politike na nametanu političkih predstavnika Hrvatima, jasno je kako se BiH za Republiku Hrvatsku i Hrvate kao političku naciju pretvara doslovno u neprijateljsku državu.

Time bi Europska unija, pored Rusije, na svojim granicama dobila još jednu neprijateljsku državu. Naime, ako se u BiH Hrvatima zatiru njihova politička prava koja proizilaze iz načela konstitutivnosti (državotvornosti i ustavotvornosti), onda je jasno da je ta država uistinu neprijateljska za Republiku Hrvatsku, što nosi značajne sigurnosne implikacije.

Christian Schmidt je tako danas pred izborom: ili će popustiti pred bošnjačkim nacional-šovinizmom i dozvoliti političko (i ne samo političko) nasilje nad građanima BiH hrvatske nacionalnosti ili će stati u zaštitu Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma te općenito vladavine zakona.

Potpuno je jasno da će bošnjačka politika učiniti sve što je u njenoj moći da pretvori BiH u državu dva konstitutivna naroda te nakon političke eliminacije Hrvata otvoriti (ratnu?) frontu sa Srbima. Time će neminovno doći do rušenja sigurnosne arhitekture regije. Insistiranjem na ukidanju političkih prava Hrvatima, bošnjačka politika vodi BiH u nove sukobe čije razmjere je u ovom trenutku teško predvidjeti. Već sada vidimo sve češće napade na simbole i nositelje hrvatskog identiteta u BiH.

S druge strane, bez "odobrenja" međunarodne zajednice jasno je kako bošnjačka politika neće uspjeti u svojim zlokobnim i kratkovidnim naumima. Međunarodni faktor se stoga danas nalazi pred izborom: ili će štititi Ustav BiH i vladavinu zakona, što onda znači zaštitu prava na izbor vlastitih političkih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda; ili će na teritoriju BiH napraviti žarište iz kojeg će se narušiti sigurnosna stabilnost cijele regije.

Nažalost, danas se došlo u situaciju da glavni izvor sigurnosne ugroze u regiji nije Rusija, niti srpski separatizam, nego agresivni bošnjački unitarizam koji želi eliminirati Hrvate kao politički faktor iz BiH. To je samo početak. Uskoro će se dogoditi i ozbiljni fizički incidenti za koje nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti u što će prerasti.

BiH je danas na raskršću i o njenoj budućnosti će odlučiti Schmidt. Izbor je jednostavan: ili poštivanje ustava i vladavine zakona ili destabilizacija cijele regije.

Dnevnik.ba

27. ožujak 2023 05:55