StoryEditor
OPASNA PRAKSA

Bošnjaci nameću Hrvatima vlast, a Srbi Bošnjacima

Piše Desk  /  18.09.2021., 14:04h
Sve ono što se pak događa u Srebrenici, koja je na području Republike Srpske i u kojoj su Bošnjaci u manje brojnom položaju u odnosu na Srbe, a zbog čega se snažno protive, događa se istodobno godinama u Federaciji BiH.

Smjena Ćamila Durakovića i imenovanje Salke Tursunovića na mjesto predsjednika Skupštine općine Srebrenice glasovima srpskih vijećnika izazvali su oštra reagiranja bošnjačkih stranaka s ocjenom kako je riječ o nelegitimnom predstavniku bošnjačke zajednice koja je počela govoriti istim rječnikom koji godinama koriste hrvatski političari kako bi objasnili nametanje člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda entiteta Federacije BiH i države.

Piše: Zoran Krešić/Večernji list BiH

Zbog odluke srpske srebreničke većine čak je bošnjačka inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” održala izvanredni sastanak na kojem je donijela nekoliko zaključka. - Na prijedlog Stranke za BiH, čiji je član Salko Tursunović, Klub vijećnika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” isključuje Salku Tursunovića iz ovog kluba - prvi je zaključak.

On je na taj način i formalno postao izopćen od bošnjačke zajednice. Najprije politički.

Drugi prihvaćeni zaključak je da Salko Tursunović nema potporu Kluba vijećnika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a u Skupštini općine Srebrenica, a treći da Klub vijećnika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF nastavljaju podržavati bošnjačke dužnosnike koji su imenovani na prijedlog tog kluba.

Građanski dom

- S obzirom na to da se Klub vijećnika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF zalažu za ostvarivanje prava Bošnjaka kroz kolektivno, zajedničko djelovanje vijećnika Bošnjaka, a nikako putem pojedinačnog monopola preuzimanjem političkih ovlasti, pozivamo Salku Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine jer na tu poziciju nije imenovan na prijedlog ovog kluba i nema potporu ni jednog vijećnika Bošnjaka u obnašanju te dužnosti - kažu oni.

Također su uputili i poruku srpskim dužnosnicima u Srebrenici. - Kolege vijećnike iz srpskih stranaka podsjećamo da su jednonacionalnim preglasavanjem politički oteli glas i političku artikulaciju volje predstavnika srebreničkih Bošnjaka, čime su doprinijeli urušavanju temeljnih normi demokratskoga društva, načela jednakosti i ravnopravnosti, u našoj lokalnoj zajednici - naveli su bošnjački vijećnici.

Još je jasniji bio sam Duraković koji je istaknuo kako Tursunović nema bošnjački legitimitet.

- Kolege iz srpskih stranaka opredijelili su se surađivati s jednim Bošnjakom, a ne s Klubom koji je imao šest osoba i koji nosi legitimitet Bošnjaka. U ovom slučaju odlučili su se naći podobnoga Bošnjaka i surađivati samo s njim, a ne sa svim Bošnjacima - rekao je Duraković.

Načelnik općine Srebrenice je Bošnjak te, prema Statutu, predsjednik Općinskoga vijeća trebao bi biti iz reda drugog naroda.

No, treba imati na umu kako Općinsko vijeće predstavlja zastupničko tijelo u koje se biraju vijećnici “građanskim” sustavom, a ne kao predstavnici naroda. Čak i unatoč tome, bošnjački su političari osporili Tursunoviću da bude izabran na poziciju čelnika tamošnjeg Vijeća proglašavajući ga neizravno izdajnikom, pa je i on sam imao za potrebu pravdati se toj zajednici.

Predsjedništvo BiH

Sve ono što se pak događa u Srebrenici, koja je na području Republike Srpske i u kojoj su Bošnjaci u manje brojnom položaju u odnosu na Srbe, a zbog čega se snažno protive, događa se istodobno godinama u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj u ulozi majorizatora su srpski političari, a u Federaciji BiH to su bošnjački političari prema Hrvatima. Na taj je način u tri navrata do sada član Predsjedništva BiH postao Željko Komšić.

Izabran je glasovima Bošnjaka, što je vrlo jednostavno provjeriti tek površnom analizom etničke strukture općina i gradova u kojima je osvojio najveći broj glasova.

Riječ je o više općina u središnjem i sjevernom dijelu u kojima su Hrvati stvar statističke pogreške.

I to, riječ je o poziciji koja je Ustavom BiH namijenjena da je izaberu Hrvati, što je potvrdio Ustavi sud BiH u presudi “Ljubić” kada je naveo kako se mora osigurati legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-teritorijalnim razinama, što se odnosi na Predsjedništvo i Dom naroda.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:12