StoryEditor
Podcast BURA

Boris Čerkuč: BiH je država apart-hejta, izbori se i dalje dobivaju na ratnim temama

Piše desk  /  27.10.2022., 22:30h

Novinar Boris Čerkuč u Podcastu Bura govorio je o važnosti netom održanih izbora, značaju izbornih rezultata, nametnutim izmjenama Izbornog zakona, budućnosti BiH i drugim temama.

Rekao je kako je sam čin izbora u BiH zapravo bizaran. Istaknuo je kako visoki predstavnik svojim odlukama nije puno toga promijenio u BiH, niti je do kraja proveo presude koje opterećuju Izborni zakon BiH.

Pohvalio je visokog predstavnika što se uopće upustio u pokušaj raspetljavanja bh. Gordijevog čvora, dok je prosvjede ispred OHR opisao kao promašaj. Govorio je i tomu kako su se razbili planovi političkog Sarajeva pretvaranju FBiH u unitarni entitet. Rekao je kako je BiH država apart-hejta, a ne apartheida, budući da se mržnja neprestano ubrizgava u javni prostor.

Izjavio je i kako nikad nije mogao ni sanjati da će ga nekad netko u BiH svrstati u bilo kakvu manjinu temeljem identiteta, što se danas događa. Također, govorio je i razlozima zbog kojih se hrvatsko biračko tijelo neprestano iznova homogenizira oko najjačih političkih subjekata.

U razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom, Čerkuč je analizirao i razloge masovnog odziva na izbore i distribuciji mandata na sve tri političke scene u zemlji. Sugovornici su se na kraju, kao veliki ljubitelji igre, dotaknuli i Svjetskog prvenstva u nogometu te ukratko pokušali predvidjeti rezultate.

Dnevnik.ba

22. rujan 2023 15:27