Article_Top_970x250

Bogatstvo 2.153 milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi

ekstremna nejednakost

Bogatstvo 2.153 milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Fena

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina, zahvaljujući ekonomskom sustavu baziranom na nejednakosti, koji na svojim leđima nose žene, upozorila je britanska udruga za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvještaj Oxfama, objavljen dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih lidera u švicarskom Davosu, prenosi Al Jazeera.

- Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sustavu- konstatiraju autori izvještaja, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati i zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrijednost njihovog rada tri puta je veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih deset godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 milijuna radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brige za starije i djecu.

Dnevnik.ba