Article_Top_970x250

Bogat repertoar u studenom u HNK Mostar: Evo koje predstave možete pogledati

KAZALIŠTE

Bogat repertoar u studenom u HNK Mostar: Evo koje predstave možete pogledati

stu 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(hnkmostar.ba)

HNK Mostar u studenom će izvesti šest predstava. Večeras, 5. studenog multimedijalni pastoral "Didak - svjetlost iz Hercegovine", potom intimno "Gnijezdo" inspirirano poezijom Marka Tomaša 6. i 7. , sevdah dramu "Što te nema" 12., Bergmanovu "Jesenju sonatu" 15., te noć poslije, 16. povodom Noći teatra, Zečju rupu 23. i 24., te Krležino “Kraljevo” 27. i 28. studenog. Sve predstave počinju u 20 sati.

Na pozornici HNK Mostar u studenom  bit će izvedeno šest predstava. Veliki  kazališni hit  “Gnijezdo”, nedavno premijerno izvedeno “Kraljevo”, provjerene drame “Zečja rupa” i “Jesenja sonata”, pastoral o fra Didaku Buntiću “Didak – svjetlost iz Hercegovine” te sevdah drame “Što te nema” nastale u koprodukciji s NP Mostar i Narodnom pozorištom RS-a ovog su mjeseca na repertoaru HNK Mostar. 

"Didak - svjetlost iz Hercegovine" 

Dokumentarno - glazbeni pastoral "Didak- svjetlost iz Hercegovine" u HNK Mostar premijerno je izveden 9. listopada 2019. godine i to povodom 148. obljetnice rođenja fra Didaka Buntića. Autor pastorala je fra Šimun Šito Ćorić, a redatelj Ivan Leo Lemo. Koproducent ovog projekta je HKUD "Didak" iz župe Gradnići (BiH).  

Adaptaciju i dramaturgiju sačinio je Dragan Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor Tatarević, a autor videa Slaven Marinčić. U ovome pastoralu sudjeluju Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas „posudio“ i Nedžad Maksumić.

Prema riječima Dragana Komadine, dramaturga predstave, fra Didak Buntić je  poput likova iz pastorala prošao brojne izazove, političke nesporazume, povijesne intrige, ratove i prirodne katastrofe poput suše koje je prouzročila najveću glad u Hercegovini. 

"No, on ju nikada nije napustio. I u našem uprizorenju, Hercegovina i njezin surovi i prelijepi krajolik postaju moćan vizualni okvir i praktično još jedan dramski lik. No, ponajprije veza pastorale s ovim scenskim uratkom odnosi se na njezinu vezu s religioznom tematikom, odnosno s pastirima kao bitnim protagonistima novozavjetne priče o Isusovu rođenju, te je neizbježna analogija s fra Didakom kao moralnom i vjerskom vertikalom, predvodnikom i učiteljem", naveo je Komadina. 

Pastoral "Didak - svjetlost iz Hercegovine" možete pogledati 4. i 5. studenog s početkom u 20 sati. 

 

(Gnijezdo) 

Intimno "Gnijezdo" inspirirano poezijom Marka Tomaša 

Predstava "Gnijezdo" premijerno izvedena u ožujku 2018. godine do sada je osvojila niz kazališnih nagrada u BiH: najbolja predstava u cjelini na Danima Jurislava Korenovića u Sarajevo, te nedavno u Banja Luci tri nagrade: stručnog žirija i publike za najbolju predstavu u cjelini, a Jelena Kordić Kuret proglašena je najboljom glumicom festivala “Zaplet 11”.

Magično "Gnijezdo" HNK Mostar osvojilo je srca publike i zagrebačkoj “Gavelli”, Osijeku i brojnim gradovima u BiH. 

“Gnijezdo” je inspirirano poezijom Marka Tomaša, jednog od najboljih suvremenih bh. pjesnika, a režiju potpisuje Marina Petković – Liker. 

Predstava je to o nama samima, našim ludostima, radostima, bolestima i patnjama koje su uvijek jednake i svima svojstvene. 
U "Gnijezdu" igraju: Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Nikolina Marić, Jelena Kordić - Kuret,  Ivan Skoko i Jadranka Popović - Miljko.  

"Ono što nas nerješivo muči na društvenoj i političkoj razini zapravo je sadržaj naših intimnih svjetova i odnosa s onima koji su nam najbliži. Ipak, nemogućnost rješavanja problema, zamjeranje i neopraštanje još nas uvijek nisu izbrisali, samo su nas učinili malo manje Ljudima kakve smo željeli utisnuti u sjećanja. Pa ako i nije moguće riješiti, možda je moguće susresti se", napisala je Marina Petković - Liker, redateljice predstave. 

A da kazalište jest i treba biti mjesto susreta ljudi, "Gnijezdo" ponajbolje i dokazuje. Jest ćete kolače, piti čaj ili neku žesticu, a predstava na jednoj razini ovisi upravo i o publici i nama koji sjedimo u dvorani. Naše intimne živote, sve što skrivamo od drugih, a i od sebe, glumci HNK Mostar uprizorili su kroz nepuna dva sata smijeha, melankolije i nostalgije. A u jednom trenutku se ta famozna "granica" između glumaca na sceni i publike briše. 

"Gnijezdo" je na repertoaru HNK Mostar 6. i 7. studenog s početkom u 20 sati. 

“Što te nema” – sevdah drama o životu Alekse Šantića 

Predstava "Što te nema" nastala prema tekstu beogradske dramske spisateljice, Marijane Aracki, a u režiji Erola Kadića, nastala je u koprodukciji HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

"Što te nema" je sevdah drama čija je središnja tema nesretna i zabranjena ljubav velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i Anke Tomlinović. "Što te nema", donosi priču o tadašnjem Mostaru, a dramska se igra isprepliće s izvođenjem sevdalinki.  Osim izvrsne glumačke ekipe, važan element predstave je i raskošna kostimografija karakteristična za tadašnji Mostar.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić (NPRS Banja Luka); Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac (NP Mostar); Ivan Skoko (HNK Mostar) te Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj / Dino Spahić i Aljoša Golo / Igor Vuhovac. 

Inače, ovo je prva kazališna predstava koja tematizira život Alekse Šantića, a na repertoaru HNK Mostar je 12. studenog s početkom u 20 sati.

 

“Jesenja sonata” – biser svjetske dramaturgije i himna oprostu 

"Moramo se učiti životu. Ja vježbam svakoga dana. Najveći je problem u tome što ja uopće ne znam tko sam, tapkam u mraku. Ako me netko zavoli ovakvu kakva jesam, možda ću konačno odlučiti pogledati sama u sebe“, kaže Eva u predstavi "Jesenja sonata" velikog Ingmara Bergmana, a u režiji Roberta Raponje. 
Bergmanova "Jesenja sonata", biser svjetske dramaturgije, bit će odigran 15. studenog u 20 sati, te dan poslije, 16. studenog povodom Noći kazališta. 

"Jesenja sonata" donosi priču o složenim obiteljskim odnosima, točnije, odnosu između samozatajne kćeri i egocentrične majke, inače pijanistice svjetskog glasa. "Po pozivu svoje kćeri Eve, nakon što joj je partner preminuo, a sedam godina je proteklo kako se nisu vidjele, niti njegovale kontakt, Charlotte dolazi na imanje gdje Eva živi sa suprugom, pastorom. Majka dolazi da je kćer tješi, pazi i razmazi, u ranojesenji miran dan. Ali, taj ponovni susret neočekivano otvara niz bolnih tema koje se u obiteljima prešućuju: gubitak djeteta, nevjera, strah od napuštanja, strah od nerazumijevanja, strah od bolesti, strah od neuspjeha, kao i strah od prolaznosti; u napetosti između ljubavi i mržnje, poput demona izlijeću u kasnu noć i sukljaju iz tih ranjenih i životom izudaranih persona bolne ispovijesti", navedeno je na mrežnim stranicama HNK Mostar. 

Bergman mudro ističe, napisao je dramaturg Komadina,  da svatko živi u svojoj stvarnosti, i da svatko ima svoju priču i svatko trpi i nosi se sa svojim bolima i svojim strepnjama, ali zna da sve ono što je zapreteno, osujećeno i zatomljeno u biću mora kad-tad biti izgovoreno kako bi došlo do pročišćenja misli i osjeća, i do oprosta. 
U predstavi igraju: Sanda Krgo Soldo, Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar i Nikolina Marić. 

 

(Jesenja sonata) 

“Zečja rupa” ili može li se preživjeti gubitak djeteta 

"Zečja rupa", drama Davida Lindsay-Abairea biser je suvremenog dramskog pisma i jedan od najigranijih komada u svijetu u prošlom stoljeću koji govori o bračnom paru i njihovim suočavanjem s gubitkom sina. Obiteljska tragedija, roditeljski bol, potraga za ponovnim "smislom života", te užasne praznine kakve takva tragedija uzrokuje i ostavlja iza sebe, sve to su teme "Zečje rupe". 

"Zečja rupa kao ubojita anato­mija boli zapravo otvara ogromni prostor empatiji, suosjećanju i istinskom razumijevanju likova i njihovog središnjeg problema. Ta mogućnost suživljavanja i emotivnog identificiranja, najrazornije je oružje ove studiozne analize ljudskih odnosa u vremenima polju­ljanih vrijednosti i vjerovanja", naveo je Dragan Komadina, dramaturg predstave.

"Zečju rupu" režirala je Laila Kaičkija, a igraju: Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo, Amar Rahić i Josip Ćavar.  

Nakon tragičnog gubitka djeteta, naveo je dramaturg Komadina,  dječakova majka, Becca, želi ustupiti njegovu odjeću Crvenom križu, dok Howie, njezin muž, krišom gleda snimke s pokojnim sinom. Sve što se dogodi, čak i lijepo, kao što je trudnoća njezine sestre Izzy, zapravo je samo pod­sjetnik na pokojnog Dannyja.

“Zečja rupa je suvremena verzija raja, utočiste za one koji, prije svega, vjeruju u znanost, u kojem postoji utjeha i spas, jer život ako nije vječni, onda je barem paralelni i u svakom slučaju bolji je od onog kojeg imamo”, naveo je Komadina. 

Iako glavni ženski lik, Becca, kako je navedeno, ne može pronaći utjehu u grupi za potporu, među vjerskim fanaticima kako kaže, odnosno u starozavjetnom okrutnom Bogu, Zečja rupa zapravo nudi utjehu u novozavjetnom poimanju trpnje, odnosno navikavanja na život s boli u “dolini suza i plača”. 

“Oprostom, koji je kod Abaira fakturiran na jedan uzdržaniji i suptilniji način, otvara se mogućnost za nužnu sublima­ciju kod roditelja, te izlazak iz njihovog autoviktimizirajućeg grča, a istodobno se daje prilika dječaku, nesretnom ‘krvniku’, da puno rastereće­nije krene u otkrivanje ‘paralelnih svemira’”, naveo je Komadina. 

"Zečja rupa" je na repertoaru 23. i 24. studenog s početkom u 20 sati. 

 

(Zečja rupa) 

 

Kraljevo – razglednica iz noćnog kluba, danas i ovdje 

"Kraljevo", jednočinka iz ciklusa "Legendi" Miroslava Krleže, jedan od scenski najzahtjevnijih Krležinih komada, premijerno je izveden u HNK Mostar 22. rujna ove godine i to u povodu 25. obljetnice osnutka ove teatarske kuće.  

“Kraljevo” je režirao Ivan Leo Lemo, a u predstavi igraju, uz ansambl HNK Mostar, i mladi glumci Dramskog studija ovog kazališta. 

"U radikalnoj dramaturškoj adaptaciji, slijedeći redateljski koncept, Krležina veličanstvena dramska groteska sa zagrebačkog sajmišta preselila je u mračni i bučni suteren, u utrobu našeg svagdašnjeg noćnog života. Taj suvremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba – MC – kao utjelovljenje sila mraka”, naveo je Komadina. 

“Kraljevo” će biti odigrano 27. i 28 studenog s početkom u 20 sati. 

 

Ulaznice za sve predstave moguće je rezervirati:

  • na broj telefona 063/317 348
  • putem Facebook stranice Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar
  • e-mail-om: [email protected]

Ulaznice po cijeni od 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5 KM, također se mogu kupiti na blagajni kazališta radnim danom od 10 do 15 sati te sat vremena prije početka predstave.

Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu iskoristiti svoje vaučere koje mogu preuzeti u prostorijama Studentskog zbora ili izravno na blagajni HNK Mostar i zamijeniti ih za besplatne ulaznice.

G. L. / Dnevnik.ba