Article_Top_970x250

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM U Zagrebu počeo 13. Vox Feminae Festival

HRVATSKA

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM U Zagrebu počeo 13. Vox Feminae Festival

lis 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vox Feminae Festival od 27. rujna do 6. listopada pod svojim okriljem donosi niz filmova, umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica u autorstvu domaćih i inozemnih strašnih i kreativnih žena. Filmski dio festivala održava se od 2. listopada, a izuzev projekcije u KD Vatroslav Lisinski, svi filmovi prikazuju se u Dokukinu KIC, gdje je ulaz besplatan. 

U Zagrebu se i ove godine održava Vox Feminae Festival, 13. po redu, odvija se na nekoliko lokacija u Zagrebu, te donosi raznolik program fokusiran na rodnoj i pravnoj ravnopravnosti obespravljenih skupina. 

Marino Čajdo, glavni  producent Vox Feminae Festivala u razgovoru za Dnevnik.ba, istaknuo je kako trinaesti Vox donosi raznolik diskusijski, umjetnički, radionički i filmski program, naravno sve pod zajedničkim naglaskom na stvaralaštvo žena te društvene inicijative koje su na neki način obilježile zagovaranje za rodnu i pravnu ravnopravnost društveno obespravljenih skupina. 

“Posebno nas raduje što filmski program ove godine uveličava čak 12 domaćih redateljica i redatelja, uz uvertiru kroz zagrebačku premijeru vjerojatno najvažnijeg domaćeg filma ove godine: 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević”, kazao  je Čajdo za Dnevnik.ba.

Unutar umjetničkog programa, prema riječima  Čajde, gostuje i nagrađivana slovenska izvedbena umjetnica Nataša Živković uz izvedbu 'SINE' zahvaljujući podršci festivala Mesto žensk. 

Festival je otvoren audio-vizualnom izložbom Karle Crnčević i Lucije Bužančić 'Na brdu' koja tematizira nepravedan odnos grada Dubrovnika spram azila za životinje o kojem skrbi Sandra Sambrailo na brdu Žarkovica ponad grada.

“Zahvaljujući podršci VFF-a udruga Kozlići organizira i premijeru svoje kamišibaj predstave 'Duga' nastale po predlošku Dinka Šimunovića”, kazao je Čajdo. 

Prema njegovim riječima, poseban naglasak ovogodišnjeg festivala je na temi zdravlja, i to u kontekstu mentalnog zdravlja ali i dobi kao odrednice zdravlja. 

“U tom smislu prikazat ćemo nekoliko filmova koji se fokusiraju na psihu, pri čemu treba istaknuti važna dokumentarna ostvarenja 'Lijek' Ane Opalić, 'Dani ludila' Damiana Nenadića te 'Susjedi' Tomislava Žaje; koji svaki na svoj način prikazuju odiseju psihički i dobno različitih ljudi nepravedno odbačenih od društva ili bitkama sa svojim umom i tijelom”, kazao  je. 

Osim toga, na Vox-u gostuju i Ana Blažević i Lidija Vasiljević koje će predstaviti svoj rad na publikaciji “Od melankolije do pobune” koji tematizira odnos ljevice i feminizma prema problemima mentalnog zdravlja kroz vlastito iskustvo u znanstvenoj i psihoterapijskoj praksi. 

“Problemima i statusom starijih osoba bavimo se kroz tribinu predstavljanja projekta 'Od5do95' koja će se fokusirati na životne priče starijih osoba; a družit ćemo se i sa spisateljicom Slavenkom Drakulić koja će jednu festivalsku večer posvetiti čitanju ulomaka iz svoje najnovije knjige 'Nevidljiva žena'. Na brizi za vlastitu psihu radimo i s dvije izuzetno kreativne žene: Mašom Žarnić i Evom Simonom Kulenović kroz program kreativnih radionica”, kazala je Čajdo. 

Program je bogat i na neki način obuhvaća sve dobne i interesne skupine te smo uvjerene da će svatko od posjetiteljica pronaći nešto za sebe u periodu od 27.9. do 6.10., a detalji programa su objavljeni na portalu VoxFeminae.net. 

“Prije više od desetljeća, kada je Vox Feminae Festival nastao (i sami portal krenuo s radom), teme rodne ravnopravnosti a posebno vidljivosti umjetnica i ženskog stvaralaštva su bile na svojevrsnoj medijskoj i društvenoj margini”, kazao je Čajdo. 

Festival je u tom smislu, prema njenim riječima,  ispunjavao svoju svrhu da jednom godišnje okupi sve one koje djeluju na području rodne ravnopravnosti ili društvenog boljitka. 

“Trinaest godina kasnije kulturna i medijska scena u Hrvatskoj su poprilično drugačije: feminističke i queer teme prisutne su na gotovo svakom relevantnom domaćem filmskom i umjetničkom festivalu, a i u medijskom prostoru se s ponešto manje zajedljivosti i uz alarmiranje, kada je to potrebno, piše o statusu žena”, kazao je. 

 U tom smislu festival je, prema njegovoj ocjeni, ispunio svoju ulogu tzv. trailblazera za kulturnim sadržajem i vrstom društvenog aktivizma kakav nam je itekako bio potreban; ali da je danas situacija daleko od idealne ne treba posebno pojašnjavati. 

“Kako u društvu svjedočimo sve većem porastu nacionalizma i ksenofobije, ali i zatiranja stečenih prava žena, odgovornost je na svima, uključujući VFF i srodne festivale kao i društvenu masu, da se ovim trendovima opiremo: participirajući u programima, aktivističkim i političkim zagovaranjem i naravno, kroz formiranje kritičnih masa kojima će se naši glasovi čuti još bolje”, zaključio je Marino Čajdo, glavni producent Vox Feminae Festivala. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba