Article_Top_970x250

BiH u pregovorima: Kad možemo očekivati cjepivo?

koronavirus

BiH u pregovorima: Kad možemo očekivati cjepivo?

kol 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Getty Images

Procjenjuje se da proces nabave neće biti lagan, a zavisit će od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja. Brzina nabave svakako će zavisiti od brzine i kvalitete garancija iz Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina pregovara o potencijalnoj nabavi cjepiva protiv koronavirusa na nekoliko razina. Ministarstvo civilnih poslova uključeno je u pregovore, a određene inicijalne razgovore obavlja i Federalno ministarstvo zdravstva. Kraj ove godine, početak ili sredina iduće – nitko sa sigurnošću ne može reći kada će prva isporuka cjepiva stići, iz koje zemlje i od kojeg proizvođača, piše N1.

Nekoliko cjepiva je u posljednjoj – trećoj fazi ispitivanja. Popisi potreba zemalja već odavno su popunjeni. Državno Ministarstvo civilnih poslova u pregovorima je za veliku zajedničku nabavu. BiH sudjeluje i radu EU Komiteta za zdravstvenu sigurnost. Poznato je da je već definiran Nacrt plana cijepljenja na razini Europske unije. A osim zajednički – izvjesno je da će entiteti razgovarati i s pojedinačnim zemljama i velikim proizvođačima.

"Mi smo otvorili određene razgovore. Očekujemo da američki FDA do kraja studenog da suglasnost na uporabu jednog cjepiva koje je u trećoj fazi testiranja. Zbog povjerljivosti ne bih mogao govoriti niti o jednom detaljnije. Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, na čelu s ministrom, već obavlja određene razgovore, pripremamo se jer nam je želja da stanovništvo što prije dobije cjepivo", kazao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Republika Srpska iskazala je interes za cjepivo u sklopu zajedničkih razgovora nekoliko zemalja jugoistočne Europe koje je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija i Globalni savez za cjepiva - GAVI. Nije poznato s kojim će još zemljama i kompanijama razgovarati na razini ovog entiteta.

"Vršit će se procjena potreba na nacionalnoj razini - koliko bi to cjepiva bilo potrebno za Republiku Srpsku. Nepoznanice su tko će prvi razviti cjepivo na koji način će biti distribuirano, kolika će biti cijena i koliko će biti dostupno. To su, nažalost, nepoznanice za sve zemlje svijeta. Određene zemlje, kao što su Amerika, Rusija, Kina, koje su i sami proizvođači, su već odredile prioritet da osiguraju cjepiva za svoje stanovnike, pa tek onda dostupnost za ostatak svijeta", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Procjenjuje se da proces nabave neće biti lagan, a zavisit će od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja. Brzina nabave svakako će zavisiti od brzine i kvalitete garancija iz Bosne i Hercegovine.

Hoće li biti besplatno za stanovništvo?

"Mi očekujemo da bude besplatno. Očekujemo da u tom procesu idemo po određenoj dinamici i taktici – da najugroženije kategorije prime prve, a tek onda ostali. Postoji vrlo jasan i razrađen plan", kazao je Čerkez.

Jedini ispravan način liječenja je cjepivo, smatra imunolog Jasenko Karamehić.

"Gdje god je cjepivo pronađeno i dano, a država je uvela u obvezno cijepljenje– te bolesti koje su mogle biti jednako stravične kao korona, praktično su iskorijenjene i više ih nema. Nadam se da će i naše vlasti pri odabiru pitati nas stručnjake za koje cjepivo da se opredijele jer to nije ni naivno, ni jeftino, a vrlo je značajno da se spase ljudi i zemlja. Koji izbor cjepiva napraviti? Najbliže je ovo u Oxfordu, u Velikoj Britaniji. Oni po meni rade najozbiljnije. Tamo sam živio, radio, poznajem njihovu vrhunsku medicinu i oni meni ulijevaju povjerenje", kazao je. 

Ranije je priopćeno je da je Hrvatska rezervirala oko milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa. Predsjednik Srbije najavio je da razgovara s dvije zemlje, a cjepivo očekuje u prosincu.

Dnevnik.ba