StoryEditor
panel diskusija

BiH će za Hrvatsku postati neprijateljska zemlja ukoliko Hrvati u njoj postanu građani drugoga reda, hrvatska nacija već danas se treba odrediti o budućnosti BiH

Piše R.I.  /  13.07.2022., 14:38h

Javna panel diskusija Hrvatsko pitanje u BiH jučer i danas kroz hrvatsku i europsku perspektivu održana je početkom tjedna u Napretkovom kulturnom centru u organizaciji Ladislava Ilčića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu i člana kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Zaključak panela je da se još danas međunarodnoj javnosti mora nedvosmisleno iskomunicirati da je za hrvatsku političku naciju u cjelini neprihvatljivo da Hrvati u BiH izgube status konstitutivnog naroda, s obzirom na to da sve upućuje kako će se na listopadskim izborima učiniti sve kako bi se Hrvate izguralo iz tijela vlasti na razinama entiteta federacije BiH i države BiH. Istaknuto je kako pitanje hrvatske konstitutivnosti u BiH ne treba promatrati samo u  kontekstu Hrvata koji žive u toj zemlji, nego upravo u kontekstu geopolitičkih interesa i pozicioniranja ukupne hrvatske političke nacije.

image

Ladislav Ilčić

SILVIO BENC -
U svome je uvodnom obraćanju Ilčić istaknuo da svi hrvatski političari zajedno i kontinuirano trebaju zastupati ključne strateške interese Hrvata u BiH, bez obzira na stranačku pripadnost i dužnost koju obavljaju. Hrvatski je zastupnik rekao da je na europskoj razini pomak na bolje moguć, ali je potreban čvršći, suverenistički nastup svih političkih aktera. 

image

Slaven Raguž

SILVIO BENC -
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) u BiH Slaven Raguž spomenuo je Washingtonski i Daytonski sporazum kao ključne faktore u zaustavljanju rata i regulaciji odnosa između Hrvata, Srba i Bošnjaka te upozorio da zanemarivanje njihovih odredbi dovodi do konačne faze dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH. Kritizirao je politiku kako hrvatskih čelnih političara u BiH, tako i službenu politiku RH koja bi morala donositi više rezultata od dosadašnje.  

image

Nino Rasudić

SILVIO BENC -
Zastupnik u Hrvatskom saboru Nino Raspudić pokušaje da se BiH učini unitarističkom, građanskom državom nazvao je "idiotskima" i "zločinačkima" napose kroz prizmu nedavne rezolucije njemačkog Bundestaga, a BiH u kojoj Hrvati nemaju svoje legitimne predstavnike neprijateljskom zemljom Hrvatskoj. 

Također, Raspudić je razbio floskule o tomu kako tobože bez Hrvata nema BiH. 

"Takve priče su notorne gluposti", rekao je Raspudić i dodao kako je međunarodnom faktoru puno lakše upravljati državom sastavljenom od dva entiteta i dva konstitutivna naroda.

image

Domagoj Knežević

SILVIO BENC -
Domagoj Knežević, posebni savjetnik MVEP RH, na panelu je istaknuo da je borba za Hrvate u BiH teška, ali da je rješenje u pridobivanju podrške najvećih sila, u prvom redu SAD-a. Također, objasnio je kako je unutar EU iznimno teško na hrvatsku stranu pridobiti određene zemlje, poput Nizozemske, pa dijelom i Njemačke,zbog grižnje savjesti koju osjećaju zbog vlastite uloge u ratu u BiH.

Profesor Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavio je demografsku katastrofu koja se događa u BiH među svim narodima, ali posebno među Hrvatima, te upozorio kako će, ako politika ne uspije, demografija odlučiti o sudbini Hrvata u BiH. S administrativnim, ekonomskim i demografskim rješenjima na drugom su panelu nastupili Frano Čirko iz Hrvatskih suverenista, Jurica Gudelj s portala Dnevnik.ba, politički tajnik HRS-a Slavko Zovko te Zvonimir Troskot, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru. 

image

Hrvatsko pitanje u BiH jučer i danas, kroz hrvatsku i EU perspektivu

SILVIO BENC -

Navedeno je kako će Bošnjaci, nakon izbora u listopadu, sigurno preglasati i oktroirati svoje predstavnike na mjesta predviđena za Hrvate na svim mogućnim razinama kako bi Hrvate isključili iz vlasti.  Među potencijalnim rješenjima koje su naveli govornici, pored izmjene izbornog zakona, dominiralo je mišljenje kako tek pravedni administrativni preustroj FBiH može osigurati budućnost Hrvata u ovoj zemlji te da je bošnjački unitarizam postao prijetnja po političku opstojnost Hrvata u ovoj državi kao što je to 90-ih bio srpski unitarizam. 

Svi su se govornici složili kako je ključ rješenja u daljnjem te energičnijem angažiranju Republike Hrvatske, budući da su Hrvati u BiH na rubu vlastitih snaga kojim ne mogu samostalno riješiti svoje pitanje. 

image

Jurica Gudelj i Frano Čirko

SILVIO BENC -

Gudelj se posebno usredotočio na to da Hrvatska već danas mora početi komunicirati upozorenja međunarodnom faktoru kako je za BiH kao država u kojoj hrvati nisu konstitutivan narod za nju neprihvatljiva te također treba nedvosmisleno slati poruke svojim sunarodnjacima u BiH kako ih podržava u svakom pogledu.

Oba panela, na kojem su nazočili, pored ostalih, predstavnici različitih studentskih udruge te onih koje okupljaju Hrvate iz BiH, moderirao je novinar, publicist i geopolitički analitičar Davor Dijanović.

image

Hrvatsko pitanje u BiH jučer i danas, kroz hrvatsku i EU perspektivu

SILVIO BENC -

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 20:09