Article_Top_970x250

BiH 63. po slobodi medija, Hrvatska 64., Srbija 90.

godišnje izvješće

BiH 63. po slobodi medija, Hrvatska 64., Srbija 90.

tra 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

BiH je i prošle godine zauzimala 63. poziciju. Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvješću Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

U izvješću koje je objavljeno jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom.

Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija koje reflektiraju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog podrijetla kao i zbog onoga što pišu.

Tužbe zbog klevete ili povrede časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je također razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uvjeti za novinare su uglavnom loši jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plaće.

Fokus Reportera bez granica je grad Banja Luka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o prosvjedima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

"Vlasti su sprječavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se prosvjedi regularno medijiski poprate", piše u izvjeću.

Dnevnik.ba

Povezane Vijesti