StoryEditor
zimske radosti

Bh. skijališta spremna za turiste: Cijene ostale na razini prošlogodišnjih, Jahorina prednjači bogatom ponudom

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  08.12.2021., 13:34h
Sezona skijanja na nekim skijalištima u BiH počela je već početkom prosinca. Do sredine prosinca skijališta će biti otvorena diljem BiH. Istražili smo kakva je turistička ponuda na bh. skijalištima.

KUPRES – ADRIA SKI

Skijaška sezona na Kupresu počinje 18. prosinca. Cijene ski-karata za ovu skijašku sezonu na Kupresu kreću se od 5,00 KM za jednu vožnju, te 35,00 KM za cjelodnevn skijanje. Djeca mlađa od 14 godina za jednu vožnju platit će 5,00 KM, dok će za dnevnu ski-kartu platiti 25 KM. Cijene ulaznica možete pogledati na stranici https://www.adriaski.net/.

Noćno skijanje neće imati u ponudi ove godine.

„Našim posjetiteljima nudimo dobar smještaj s dobrom gastronomijom, te odlične staze za skijanje s dobrim vertikalnim transportom“, rekao je za Dnevnik.ba Zvonko Bagarić, direktor ŠPC Čajuša na Kupresu.

Bagarić ističe kako još nije potvrđeno koliko će gostiju imati u svojim smještajima zbog korona virusa i mjera koje se stalno mijenjaju, te dodaje kako će se i ove godine pridržavati mjera.

image

Skijalište Čajuša, Kupres

B.G.EAGER - Flickr

KUPRES - SKI KRALJICA

Centar „Ski Kraljica Kupres” smješten je na planini Stožer, i ove godine mami uzdahe i poglede sa svojom prirodom i snježnim radostima. Osim snježnih ljepota, snijega i snježnih sportova svojim posjetiteljima nudi odmor od svakodnevnice. Ski kraljica pruža skijalište, baby stazu, malu stazu, stazu za snow tubing, ludi tobogan i zimski grad. Cijene ulaznica za skijanje ove sezone kreću se od 5,00 KM za jednu vožnju odraslih, dok će cijena ulaznica za djecu biti 3,00 KM. Dnevna karta za odrasle je 30,00 KM, a za djecu je 20,00 KM. Za poludnevnu (od 13 sati) odrasli će platiti 25,00 KM, dok je cijena poludnevne karte za djecu 15,00 KM.

Cijena karte za dva dana je 50,00 KM, dok je za djecu 35,00 KM. Sezonska karta za odrasle je 300,00 KM, a za djecu je 200,00 KM. Cijene za baby lift su dnevna 10,00 KM, poludnevna 7,00 KM i dva dana 15,00 KM. Planina Stožer svojim posjetiteljima nudi 1758 metara uređenih skijaških staza, restorane i apartmane s vrunskom gastro ponudom, kaminima.

BLIDINJE

Početak sezone skijanja na Blidinju očekuje se ovih dana.

„Nemamo još uvijek topove za zasnježivanje iako radimo da i taj dio pustimo u pogon. Prirodni snijeg je najbolji za skijanje“, rekao je za Dnevnik.ba Dalibor Marić iz Blidinja Ski & Nature.

Marić ističe kako je još nezgodno prognozirati koliko će ih posjetitelja posjetiti s obzirom na trenutnu epidemološku situaciju.

Kada su normalne okolnosti Blidinje kroz vikend posjeti dosta gostiju u zimskom i ljetnom periodu. Za doček Nove godine očekuju posjećenost od 15 do 20 tisuća ljudi kroz tjedan dana.

Cijena dnevnih ski-karata ove sezone na Blidinju će za odrasle biti 25, 00 KM, dok poludnevna košta 20,00 KM. Djeca će za dnevnu ulaznicu platiti 20,00 KM, dok je poludnevna 15,00 KM.

Skijaši s dnevnim ski-kartama moći će skijati od 9:00 do 16:00 sati. Dok će s poludnevnim moći skijati od 9:00 do 12: 30 sati ili od 12: 30 do 16: 00 sati.

Noćno skijanje na Blidinju bit će i ove sezone i to na maloj stazi za početnike. Dužina ove staze je cca 300 metara, a svi ljubitelji noćnog skijanja moći će skijati od 18: 00 do 21: 00 sat.

„Očekivanja su pozitivna kao i svake godine. Imamo dobru gastronomsku ponudu domaće i tradicionalne hrane u restoranu Staza pored skijališta, kao i glazbu uživo subotom navečer. Ove godine će se održavati i Blidinje Zima Fest i to tri dana oko Nove godine s atraktivnim izvođačima“, kazao je Marić.

Dodaje kako su smještajni kapaciteti za vrijeme Novogodišnjih praznika skoro popunjeni.

BJELAŠNICA

Bjelašnica je, uz Jahorinu, najveće skijalište u Bosni i Hercegovini. Osim samih ski-staza, Bjelašnica svojim posjetiteljima nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu u svojim hotelima, apartmanima i pansionima.

Cijene dnevne ski-karte su 35,00 KM za odrasle i 25,00 KM za djecu. Poludnevne karte koštaju Poludnevne karte koštaju 30,00 za odrasle odnosno 20,00 za djecu.

JAHORINA

Sezona skijanja na Jahorini je počela početkom prosinca. Skijalište na Jahorini je ove sezone za svoje posjetitelje pripremilo velik broj manifestacija zabavnog karaktera. Također, skijaši će imati priliku kupiti ski karte po povlaštenoj cijeni za skijanje tijekom ski openinga s popustom od 50 posto, a poslije skijanja mogu probati travnički, banjalučki, sarajevski i veganski ćevap.

„Najveći projekt ove sezone je gondola Poljice, sa svjetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama. Potom dvije šestosjedne žičare Rajska dolina i Trnovo, sidro Javor i lift Spust su potpuno nove instalacije koje će ove zime prevoziti skijaše. S novih 5 žičara i pripadajućih staza povećat ćemo kapacitet za 9.500 skijaša na sat“, kazao je Dejan Ljevnaić, direktor ski centra Jahorina.

Ljevnaić dodaje kako je nova rasvjeta već zasijala stazom Novak Đoković koja će po prvi put ove sezone biti dostupna i za noćno skijanje. Što znači da će dodatno pored gondole Poljice i gondola Partizan biti u pogonu za noćno skijanje. Sada će Jahorina na raspolaganju za noćno skijanje imati ukupno 5 km ski staza, osvijetljenih po FIS standardima.

Jahorina sa svojih 47 km staza raspolaže s ukupno 14 instalacija vertikalnog transporta i tri ski vrtića za djecu. Osim poboljšane skijaške infrastrukture posjetitelje očekuju brojni koncerti i manifestacije.

„Idemo korak dalje i siguran sam da će skijaši ali i ljubitelji dobre zabave na našoj planini biti izuzetno zadovoljni“, rekao je Ljevnaić.

Dva vikenda u prosincu obilježit će Balkan music festivali na planini, koncerte će praviti sve glazbene zvijezde iz regiona.

„Ove godine zatvaramo sezonu sa Winter magic by Brodolom Jahorina u ožujku, a cijeli siječanj i veljača bit će intro party na stazama. U okviru ove manifestacije ugostit ćemo neke od najpoznatijih svjetskih imena elektronske glazbe kao što su Gianluca Vacci, Solomon, Fedde Le Grand, Hot Since 82, Dimitri Vegas, Burak Yeter, Mahmut Orhan, Mark Knight, Deborah De Luca, Plastik Funk, Kristijan Molnar i Petar Dundov“, kazao je Ljevnaić.

Pojašnjava kako je prosinac već pun gostima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Mađarske, dok je veljača rezervirana za Slovenačke skijaše.

image

Jahorina ima najbogatiju ponudu za ljubitelje zimskih radosti

PICASA 3.0 - Flickr

Cijene ulaznica za ovu godinu su prilagođene po Olimpijskom Centru Jahorina koja je unaprijedila ponudu i imaju najbolji odnos cijena i kvaliteta.

„U okviru akcije Budi dijete Jahorine podijelili smo više od 2.000 besplatnih sezonskih ulaznica za djecu s područja grada Istočno Sarajevo. Cilj nam je kod djece razviti zdrave navike i potaknuti ih na ljubav prema planini i skijanju“, rekao je direktor Ljevnaić.

Dodaje kako će za doček Nove 2022. godine organizirati novogodišnje skijanje u kojem će svi posjetitelji Jahorine moći uživati u skijanju od 22: 00 do 02:00 sati iza ponoći.

VLAŠIĆ

Kako je već i poznato, prethodnih godina je Shankanje uvijek bilo vezano za početak zimske sezone na Vlašiću. Prošle godine manifestacija Shankanja nije održana, ali ove godine ide deseto jubilarno Shankanje na Vlašiću od 10. prosinca.

„Iskreno se nadamo da će i snijeg do tada napadati, a ako nas vrijeme posluži naravno radit će se i na umjetnom osvježivanju staza. Ne možemo sa sigurnošću reći kada počinje ski sezona jer to uveliko ovisi od vremenskih prilika“, rekla je Ifeta Mameledžija, menadžerica pansiona A&M na Vlašiću.

Ističe kako za ovu zimsku sezonu postoji veliki broj rezervacija te dodaje kako je veliki interes ljubitelja skijanja i planina povod za dolazak na Vlašić.

Kvalitetni smještajni kapaciteti koji nude mnoštvo dodatnih usluga, daleko poznata hrana i gostoprimstvo ugostitelja na Vlašiću su možda osnovni razlozi posjete i ponovnog vraćanja gostiju na planinu koja zasigurno ima dušu. Očekuju velik broj gostiju kako iz same Bosne i Hercegovine, tako i iz susjednih zemalja poput Hrvatske, Slovenije, Srbije.

Mameledžija pojašnjava kako nastoje ostati prihvatljivi s cijenama karata, ali i ostalim uslugama koje pružaju za širu populaciju.

Tako je cijena dnevna ski karta 29,00 KM a poludnevna i karta za noćno za skijanje koštaju 20,00 KM.

Ove godine planirano je noćno skijanje po tri puta tjedno.

BUSOVAČKA PLANINA

Sezona skijanja na Busovačkoj planini počinje 20. prosinca. Na skijalištu Busovačka planina ove godine se očekuje povećani broj posjetitelja. Busovačka planina svojim posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu u dva motela s restoranima i smještajima u motelima i nekoliko vikendica.

Osim bogate gastronomske ponude, svojim su posjetiteljima za ovu sezonu preuredili ski staze koje su jako dobro uređene pogotovo za početnike i rekreativce.

„Radno vrijeme skijališta je svakim radnim danom od 10 do 16 sati. Noćno skijanje će biti petkom i subotom od 18 do 22 sata“, kazao je Miroslav Šafradin, direktor i vlasnik skijališta na Busovačkoj planini.

Cijena dnevne karte za ovu sezonu iznosi 17,00 KM, dok je cijena karata za noćno skijanje 10,00 KM.

„Epidemioloških mjera ćemo se pridržavati shodno zakonu. Sve informacije u vrijeme sezone posjetitelji mogu pratiti na Facebook stranici ski-busovaca.com“, rekao je Šafradin.

PRIDOLCI U BUSOVAČI

Sezona skijanja na skijalištu Pridolci kod Busovače počinje 20. prosinca.

„Posjetiteljima nudimo gastronomsku ponudu i ugodan boravak u restoranu uz vatru i kamin. Također nudimo uređene skijaške staze koje su odlične za početnike i rekreativce. Skijalište radi svaki dan od 10 do 16 sati, također imamo noćno skijanje od 18 do 22 sata“, rekao je Edin Adilović, direktor i vlasnik skijališta Pridolci u Busovači.

Adilović pojašnjava kako očekuju velik broj posjetitelja, te dodaje kako je važno naglasiti da je dionica puta prema Pridolcima asfaltirana.

Cijene dnevne ski-karte ove sezone će biti 17,00 KM te 10,00 KM za noćno skijanje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:49