Article_Top_970x250

Bh. prometnice među najrizičnijima u Europi

crne brojke

Bh. prometnice među najrizičnijima u Europi

kol 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: BHRT

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini tijekom prošle godine poginulo je 277 osoba, podaci su Automoto saveza u BiH. Ova statistika svrstava BiH među zemlje s najrizičnijim cestama u Europi. Da li je krivac loša infrastruktura, neprilagođena brzina ili nešto treće?

Tri smrti za tri dana, prometna je statistika u Bijeljini od prošle sedmice. Ovaj dio Bosne i Hercegovine zbog svog tranzitnog položaja spada među najrizičnije, a najčešći uzrok stradanja je neprilagođena brzina. Ne izostaju ni radarske kontrole pa je tako za 15 dana evidentirano blizu 1500 prekršaja, što je u prosjeku 100 dnevno, piše BHRT.

“Najveća izmjerena brzina ovim sustavom zabilježena je 15.8. u mjestu Donji Zagoni gdje je eviodentirana brzina od 167 km/h”, kaže načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.

Pored nepoštovanja pravila muče nas i druge stvari.

“Stupanj motorizacije je davno prevazišao infrastrukturu. Ako uzmete Županiju Sarajevo – prije rata je ovdje bilo oko 65 tisuća, sada ima oko 140 tisuća vozila. Usporedite je li toliko infrastruktura napredovala”, upozorava sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević.

Oduzimanje vozila, pooštravanje kontrole, uz istovremeno poboljšavanje infrastrukture, Bosnu i Hercegovinu mogu spustiti na ovoj neslavnoj listi. Automobil jest prevozno sredstvo, ali i opasno oružje kada njime upravljaju nesavjesni vozači

Dnevnik.ba