StoryEditor
Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Bez čvrste provedbe prava intelektualnog vlasništva moderna ekonomija ne može postojati

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  26.04.2022., 14:51h
Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježen je u Mostaru održavanjem konferencije na kojoj su predstavljeni koncepti intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na područje patenata, žigova, industrijskog dizajna i geografskih oznaka, održana je u utorak Mostaru.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu izaslanstva EU u BiH  Gilles Rebattet kazao je kako mu je jako drago što je zajedno s brojnim predstavnicima bh. poslovne industrije u Mostaru na obilježavanju Svjetskog dana prava intelektualnog vlasništva, te time žele podijeliti važne poruke o ulozi prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti.  

image

Gilles Rebattet

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Ove godine smo posebno usmjereni na mlade kako bismo im pomogli da bolje razumiju kako funkcionira sistem prava intelektualnog vlasništva. Kako bi bili svjesni da im zakon daje ekskluzivna prava na stvaralaštvo i kreativnosti njihovih umova. Bez odgovarajućeg sistema intelektualnog vlasništva i čvrste provedbe prava intelektualnog vlasništva moderna ekonomija ne može postojati niti rasti“, kazao je Rebattet.   

Rebattet ističe kako je zaštita intelektualnog vlasništva ključna za poticanje inovacija. Osim toga ključna je i za poduzeća i pojedince kako bi uživali u svim prednostima svojih izuma, te za to dobili nagradu.  

Prema najnovijim statistikama 7 do 10 posto svjetske trgovine svake godine otpada na krivotvorenu robu, a najčešće pogađa proizvodnju, robu široke potrošnje, tehnologiju, softver, biotehniku i farmaceutske proizvode.  

„Aktualnim projektom vrijednim preko 1.8 milijuna eura pružamo potrebnu stručnost i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo, kreativnim industrijama i pojedincima u BiH. Naš cilj je da poboljšamo konkurentnost i inovativnost ekonomije u BiH, te da postignemo sličnu zaštitu prava intelektualnog vlasništva kao što se to radi u Europskoj Uniji“, rekao je Rebattet. 

image

Josip Merdžo

N. TURIć - Dnevnik.ba
Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo kazao je kako su prijašnjih godina Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježavali Danom otvorenih vrata.  

„Svjesni smo koliki je značaj intelektualnog vlasništva i potreba da mogućnost zaštite intelektualnog vlasništva se omogući svim pojedincima i tvrtkama da na području BiH i šire te da mogu kvalitetno zaštititi svoje ideje, patente, žigove i sve ono što je zakonom o zaštiti intelektualnog prava predviđeno u BiH. Ovaj projekt je iznimno značajan i mi smo zahvalni EU što se taj projekt realizira na području BiH. Vjerujemo kako će on osigurati kompletnu harmonizaciju svih naših zakona i podzakonskih akata sa smjernicama odnosno direktivama EU“, kazao je Merdžo.  

U zadnjih pet godina na indeksu globalne inovativnosti Bosna i Hercegovina se popela na 13. mjesto što pokazuje da intelektualno vlasništvo i zaštita intelektualnog vlasništva dobiva značaj u BiH.  

Merdžo se nada kako će se ovaj trend nastaviti nakon realizacije ovog projekta s EU te ističe kako je Institut otvoren za svu suradnju s visokoškolskim i istraživačkim institucijama.  

„Vjerujem kako i nakon ovog dana ćemo se upoznati s određenim inovacijama mladih koji su dobili nagrade prvi put organizirane uz podršku EU ostaviti i doprinijeti jednim dodatnim motivom da mladi u BiH shvate da njihove ideje i njihovi proizvodi mogu biti zaštićeni. Naš cilj je da se pokaže kako u BiH imamo izgrađen sustav zaštite intelektualnog vlasništva, ima prostora da bude unaprijeđen ali da svaki pojedinac ili svaka institucija, malo ili srednje poduzeće ima prostora da zaštiti ono na čemu bazira svoju dobit“, rekao je Merdžo.  

image

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

N. TURIć - Dnevnik.ba

Voditelj tima projekta EU prava intelektualnog vlasništva u BiH Miodrag Marković kazao je kako je ovo jedan od najkompleksnijih projekata koji je do sada rađen u Bosni i Hercegovini.  

„Projekt ima tri komponente zakonodavnu, uobičajenu koja se odnosi na svijest javnosti i jačanje koja se odnosi na jačanje institucija sistema za zaštitu prava intelektualnog vlasništva gdje spadaju ne samo institut za intelektualno vlasništvo već prvenstveno sve institucije nadležne za provođenje prava intelektualne svojine kao što su policija , sudovi, tužiteljstvo, carina i tržišna inspekcija“,kazao je Marković.  

Marković ističe kako je jedan dio projekta posvećen promoviranju intelektualnog vlasništva među mladima koji započinju svoje poslovne poduhvate.  

„Kada obuka za ljude iz Instituta završi imat će priliku raditi i pružati jednu novu uslugu na ovim prostorima, te će moći besplatno savjetovati sve zainteresirane“, kazao je Marković.  

image

Asad Grabovica

N. TURIć - Dnevnik.ba
Dobitnik nagrade s Instituta za intelektualno vlasništvo Asad Grabovica kazao je kako je njegov projekt bio Mr. Bob robotski batler koji je namjenjen osobama s invaliditetom.  

„Osobe s invaliditetom imaju problem s dohvaćanjem hrane ili lijekova u kući, tako smo mi napravili robotskog batlera koji će pomoći osobama s invaliditetom. Mr. Bob dobiva naredbe preko mobitela, te ima robotske ruke koje omogućava život osobama s invaliditetom.  

image

Sarah Milanović

N. TURIć - Dnevnik.ba
Sarah Milanović je dobitnica nagrade ovog konkursa, te njezin rad nosi naziv Mozaik Bugojanske Gimnazije. 

„Nije bilo dvojbe što se tiče same tematike koje bih predstavljala u svom radu. Znala sam da će to biti Gimnazija, zato što ona predstavlja jedan dio mog života i ima jako važnu povijesnu vrijednost. Osim toga to je jedna od najljepših građevina u Bugojnu.  

Dnevnik.ba 

23. svibanj 2022 18:01