Article_Top_970x250

Beljak za Dnevnik.ba: Hrvatska je dužna brinuti o Hrvatima u BiH i tu nikakve deklaracije nisu potrebne

ŠEF HSS-A U HRVATSKOJ

Beljak za Dnevnik.ba: Hrvatska je dužna brinuti o Hrvatima u BiH i tu nikakve deklaracije nisu potrebne

pro 20, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ronald Goršić/Cropix

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a u Hrvatskoj, komentirao je za Dnevnik.ba napade Zlatka Hasanbegovića na HSS zbog toga što se HSS u BiH zalaže za treći entitet. Beljak je istaknuo da Hasanbegović nema senzibiliteta za Hrvate u BiH te da HSS Hrvatske podržava rad Marija Karamatića i HSS-a u BiH.

Na upit kako komentira deklaraciju koja je donesena u Hrvatskom Saboru o Hrvatima u BiH, Beljak je istaknuo da je riječ o licemjernom dokumentu koji ne rješava ništa.

"Nikako ne komentiram. Riječ je o licemjernom dokumentu kojim se neće riješiti ništa. Hrvatska je dužna brinuti o Hrvatima izvan domovine, posebno prema našim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Za dužnosti zadane Ustavom RH ne trebaju nikakve deklaracije, posebne ne one koje nisu usuglašene sa svim parlamentarnim strankama. Sukladno tome, HSS nije svojim glasovima htio sudjelovati u toj licemjernoj farsi", rekao je Beljak.

Beljaka smo pitali i o optužbama koje je na njegov račun iznio Hasanbegović te o odnosu hrvatskog i bh. HSS-a. Beljak je istaknuo da je odnos HSS-a u Hrvatskoj s HSS-om u BiH dobar te da Karamatić ima njegovu podršku.

"Gospodin Hasanbegović je vođa hrvatske ultradesnice a svojim izjavama i potezima neizmjerno šteti ugledu Hrvatske pred međunarodnom javnosti. On, naravno nema senzibilitet prema problemima Hrvata u BiH, i to mi je razumljivo jer bi se zalaganjem za hrvatske interese u BiH neizbježno našao na udaru Bošnjaka i bošnjačke „mainstream politike“. Radi se dakle o kalkulantu, povijesnom revizionistu i političkom oportunistu bez jasnog političkog programa, izuzmu li se promjene naziva Trgova i Ulica u Zagrebu. Odnos HSS-a i HSS-a BiH je odličan i takav će i ostati. Gospodin Karamatić može očekivati našu podršku u svakom pogledu, a to što nekome njegov stil smeta, nije naš problem. Uostalom, ako Karamatića u Hrvatskoj neće podržavati Beljak, onda tko će? Možda Hasanbegović?", kazao je šef HSS-a u Hrvatskoj.

Na upit što može učiniti za Hrvate u BiH, Beljak je rekao da HSS u Hrvatskoj kao opozicijska stranka ne može puno napraviti po pitanju Hrvata u BiH, no kao dio vladajuće većine u Hrvatskoj, napravili bi sve po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH s druga dva naroda.

"Nažalost, ništa dok smo u opoziciji. Kada jednom, a nadam se da će to biti već nakon idućih parlamentarnih izbora, preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, napravit ćemo sve da pomognemo Hrvatima u BiH da ostvare svoje pravo i budu ravnopravan narod sa Srbima i Bošnjacima na teritoriju cijele BiH", kazao je.

Beljak dodaje da bez ravnopravnih i zadovoljnih Hrvata BiH ne može opstati kao država. Kako je naveo, oni koji otimaju prava jednom narodu zazivaju nove sukobe na ovim prostorima.

"Bez ravnopravnih i zadovoljnih hercegbosanskih Hrvata, Bosna i Hercegovina ne može biti niti opstati kao barem pravedna država, barem donekle zadovoljnih građana. Kome to nije jasno, i tko radi suprotno odnosno otima prava jednom narodu, taj svjesno ili nesvjesno zaziva nove sukobe na ovim prostorima", kazao je.

Pitali smo Beljaka što će biti ako uđe u Europski parlament u okviru Amsterdamske koalicije i kako će djelovati po pitanju BiH?

"Politika HSS-a na nacionalnoj ali i na europskoj razini prema BiH, ali i prema Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji je jasna i nedvosmislena. Što brži ulazak svih tih susjednih zemalja u EU i NATO pakt, bez ikakvih uvjeta od strane Hrvatske, hrvatski je interes. A HSS gleda isključivo hrvatski interes kao prioritet političkog djelovanja. Vrijeme je da se „granica civilizacija“ pomakne što je dalje moguće na istok, i da sve ove naše zemlje u kojima žive naši sunarodnjaci u većem ili manjem postotku, postanu zajedno s Hrvatskom dio razvijene, civilizirane i napredne Europe", rekao je Beljak.

Dnevnik.ba