Article_Top_970x250

Bakirov fikus u Predsjedništvu: Kako je Džaferović još jednom osramotio državu BiH

Član Predsjedništva BiH

Bakirov fikus u Predsjedništvu: Kako je Džaferović još jednom osramotio državu BiH

pro 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Nakon što je tijekom nedavne posjete Pakistanu, državi koja sigurno nije poznata po visokom stupnju ljudskih prava i sloboda, u društvu premijera Imrana Kana kritizirao odnos zapadnih država prema muslimanima, što je stiglo i do američkih medija, Džaferović nas je sinoć počastio još jednim političkim biserom. 

Govoreći o svojim političkim planovima za budućnost, potvrdio je da neće ponovo biti kandidat za člana Predsjedništva na izborima 2022. i da će kandidaturu prepustiti predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

Podsjetimo da je prije nekoliko mjeseci ovakav scenarij već najavio Bakir Izetbegović rekavši, bez ustručavanja, da će on ponovo biti kandidat, piše Avaz.

Ovakve najave problematične su iz tri debela razloga. Prvi je što Džaferović ovakvom izjavom degradira sebe osobno, dajući nam do znanja da on očigledno sebe ne smatra najkompetentnijom i najsposobnijom osobom za vođenje vrhovne institucije u BiH (i po tom pitanju je vjerovatno u pravu), pa je to mjesto bez razmišljanja spreman prepustiti stranačkom predsjedniku.

Drugi je što nam se otkriva da je i SDA danas autokratska stranka u kojoj se ključne odluke donose po nahođenju njenog predsjednika, dok stranačke institucije i procedure postoje samo radi forme.

I treća, najproblematičnija stvar je što osim sebe, Džaferović ovakvim izjavama izravno degradira i samu državu BiH i njene institucije. 

Naravno, nije tajna da je Džaferović za Predsjedništvo kandidiran kao osoba lojalna Izetbegoviću i da je na tu funkciju poslan da „pričuva“ stolicu za stranačkog predsjednika, dok mu, zbog zakona naše zemlje, kandidatura ne bude ponovo omogućena nakon četiri godine pauze.

Ipak, sramotan je sam način na koji SDA i njeno rukovodstvo tretiraju najvišu državnu funkciju i općenito institucije ove države. 

Državno Predsjedništvo, jasno nam daju do znanja i Izetbegović i Džaferović, u njihovim očima tek je resurs u rukama stranke, a stvarnu vlast nema onaj ko upravlja najvišom državnom institucijom, kao što je to praksa u svim ozbiljnim i demokratskim državama, nego onaj tko upravlja strankom.

Drugim riječima, stranka je superiorna u odnosu na državu. Sustav je to u kojem su država i njene institucije samo produžena ruka osobnih i stranačkih interesa.

Krajnje je vrijeme da se ovakvoj partokratskoj osionosti i kidnapovanju države i demokracije stane na kraj. Zaslužujemo da prava, zaštitu i obaveze ostvarujemo kroz institucije, a ne stranke.

Dnevnik.ba