Article_Top_970x250

"Bakir Hrvate želi svesti na nacionalnu manjinu, Čović o tomu mora pričati Zagrebu"

CRNJAC ZA DNEVNIK.BA

"Bakir Hrvate želi svesti na nacionalnu manjinu, Čović o tomu mora pričati Zagrebu"

lis 01, 2020

Piše: Marko Soldo

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Bakir Izetbegović pokazuje da je sukus njegove politike svođenje bh. Hrvata na nacionalnu manjinu u vlastitoj državi, rekao je za Dnevnik.ba politički komentator i novinar Ivan Crnjac.

Bakir Izetbegović u Zagrebu je nedavno sve one Hrvate koji u BiH ne podržavaju Komšića nazvao UZP-om, a to su gotovo svi Hrvati u BiH s obzirom da je broj onih koji su glasovali za njega zanemariv. Tijekom njegove posjete Zagrebu poslane su poruke šovinizma, etiketiranja i nametanja kolektivne krivnje.

Ivan Crnjac, politički komentator i novinar komentirao je za Dnevnik.ba Izetbegovićeve izjave u Zagrebu. 

"Izetbegović je u Zagreb otišao jer mora. Poziv premijera Hrvatske nije nešto što se može odbiti tek tako. Govorimo o državi koja je jedan od jamaca Daytonskog sporazuma. Vi vodite najjaču bošnjačku stranku i zove vas prvi čovjek Hrvatske, vi ne možete ne otići u Zagreb, to je kao da se Plenković ne odazove pozivu Angele Merkel ili Sebastiana Kurza", kazao je Crnjac.

Na upit zašto je Izetbegović slao radikalne poruke iz Zagreba, Crnjac ističe da je to njegov stil i manjak hrabrosti HDZ-a BiH da problematizira te stvari pred hrvatskim HDZ-om. 

"Bakir Izetbegović pokazuje da je sukus njegove politike svođenje bh. Hrvata na nacionalnu manjinu. HDZ BiH je načelno protiv tog jer predstavlja potpuno drukčiji pristup, međutim, očito takvu retoriku nisu dovoljno isproblematizirali pred hrvatskim HDZ-om", rekao je Crnjac i dodao da su unatoč razlikama o pogledu na uređenje Bosne i Hercegovine HDZ BiH i SDA stabilni partneri. 

"HDZ BiH i SDA su ipak stabilni partneri. Čovićeva retorika je blaža, a Izetbegovićeva žešća. Nemoguće je ne primijetiti kako Čović svako malo progleda Bakiru kroz prste nakon ovakve radikalne retorike. To nije dobro. U politici se ne možemo voditi 'okreni drugi obraz' logikom, posebno prema čovjeku koji tvoj narod u njegovoj zemlji želi svesti na nacionalnu manjinu. SDA bi ukinula dom naroda u kojem leži hrvatska konstitutivnost, to treba problematizirati u Zagrebu i Čović treba biti taj koji će Plenkoviću puniti glavu s tim i govoriti o nužnosti Izbornog zakona i zaprijetiti blokadom institucija ako isti ne bude usvojen. S radikalima treba radikalno, zaključio je Crnjac u izjavi za Dnevnik.ba. 

M. Soldo/Dnevnik.ba