Article_Top_970x250

Arnaut i Kulović o "Dunjalučaru": Živimo u svijetu u kojem je čitanje iznimka, to želimo promijeniti

IZLAZAK IZ KULTURE SPEKTAKLA

Arnaut i Kulović o "Dunjalučaru": Živimo u svijetu u kojem je čitanje iznimka, to želimo promijeniti

sij 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Senad Arnaut i Zerina Kulović, osnivači su i autori online magazina "Dunjalučar" za umjetnost, filozofiju i kulturu. U razgovoru za Dnevnik.ba predstavili su magazin "Dunjalučar" koji bosanskohercegovačku medijsku scenu obogaćuje još od veljače 2019. godine.

Senad Arnaut i Zerina Kulović, osnivači su i autori online magazina “Dunjalučar“ koji se bavi kulturom, umjetnošću i filozofijom.  Jedan je to od rijetkih online magazina u BiH koji promovira kulturu, filozofiju, umjetnost i na kojem možete pronaći ono što nazivamo “hranom za dušu“.  Arnaut i Kulović su  u razgovoru za Dnevnik.ba predstavili “Dunjalučar“ i pozvali mlade autore iz BiH da im šalju svoje umjetničke radove.

Obogatiti virtualni prostor s temama iz kulture i umjetnosti 

“Magazin za filozofiju, kulturu i umjetnost – Dunjalučar pokrenut je u februaru 2019. godine, a nastao je prije svega iz želje da se virtuelni prostor interneta obogati sa smislenim temama iz oblasti filozofije, kulture, umjetnosti te ima za cilj i promociju Bosne i Hercegovine, njenih kulturnih, umjetničkih i misaonih vrijednosti“, kazala je Kulović za Dnevnik.ba.

 

 

 

 

 

 

Projekt Dunjalučar pokrenuo je Senad Arnaut, magistar filozofije, a kasnije mu se pridružila i Zerina, magistrica komparativne književnosti. Na “Dunjalučaru“ se svakodnevno može čitati lijepa književnost, filozofske rasprave i sve one teme koje vrlo rijetko bivaju obrađene u mainstream medijima u BiH.

“U našoj državi nema zadovoljavajući broj online magazina i portala koji su posvećeni isključivo samo književnosti, umjetnosti ili filozofiji, najčešće se nabrojane discipline trivijaliziraju i stavljaju ovlaš u jednu blago rečeno skromnu rubriku dnevno – političkog magazina ili portala“, kazao je Arnaut za Dnevnik.ba.

Cilj im je, prema Kulović,  da malim koracima promijene trenutačnu situaciju na polju društveno – humanističkih znanosti i umjetnosti, te da znanja usvojena iz knjiga i s fakulteta podijele  kroz tekstove (eseje, prijevode, izbore iz poezije i proze) s njihovim čitateljima. 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Rad magazina je ogromnim dijelom volonterskog tipa, jedinu podršku smo nedavno dobili od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko – dobojskog kantona na čelu sa Ministrom prof.dr. Spahijom Kozlićem, koje je izdvojilo osnovna sredstva za poticaj rada magazina, čime je omogućena kupovina stranice i neophodne literature“, izjavila je Kulović.

Kultura i filozofija marginalizirani u domaćim medijima 

Prema njenim riječima, umjetnost, kultura i filozofija u domaćim medijima su marginalizovani, ili najčešće izloženi raznim uvrnutostima, te se pod ladicama izbornika kulture najčešće nalaze iz konteksta izvađeni citati poznatih književnika, čime se svakako skrnavi lik i djelo tih autora.

“U bh. medijima dominira 'kultura' spektakla, te prenošenje senzacionalističkih naslova koji samo na kratko zaokupe čitateljevu pažnju, u moru sličnih vijesti“, smatra Kulović.

U tom kontekstu, prema Arnautu, važna su virtualna mjesta poput „Dunjalučara“.

 

 

 

 

 

 

“Živimo u svijetu u kojem čitanje, naročito kod mladih ljudi, predstavlja iznimku. Značenje same riječi virtualno vrlo često se izjednačava sa brzom i jednostavnom zabavom, najprije kroz društvene mreže. U skladu sa tim, postojanje online magazina koji podstiče na čitanje i razumijevanje svijeta kroz uživanje u kulturi i umjetnosti, od velike je važnosti“, smatra Arnaut.

Promocija nearfirmiranih umjetnika 

Prema njegovim riječima, promocija neafirmiranih umjetnika i autora svakako jedan je od osnovnih ciljeva magazina, te su  u dosadašnjem radu promovirali radove preko 60 umjetnika i autora, objavljujući njihove eseje, prikaze, poeziju, prozu, grafičke radove, slike, fotografije, stripove itd..

 

"Svakako stojimo na raspolaganju svim mladim autorima i umjetnicima, te ih pozivamo ovom prilikom da dostave svoje radove na našu Facebook stranicu ili na mail: [email protected]“, kazao je Arnaut.

G. Lujanović / Dnevnik.ba