Article_Top_970x250

ANTIDRŽAVNIK I ANTILIDER Izetbegovićevo dodvoravanje smiješno je i Erdoganu

amanet

ANTIDRŽAVNIK I ANTILIDER Izetbegovićevo dodvoravanje smiješno je i Erdoganu

lis 20, 2017

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bakir Izetbegović ponovno je pokazao kako mu je puno više stalo do ulizivanja Erdoganu nego do dostojanstva i BiH i Bošnjaka. Također, pokazao nam je zbog čega je gotovo nemoguće do unutarnjeg dogovora o budućnosti BiH.

Poznata je legenda o tomu kako je Alija Izetbegović, ratni vođa Bošnjaka u BiH navodno na svojoj samrtnoj postelji „u amanet“ Bosnu i Hercegovinu ostavio Recepu Tayyipu Erdoganu, aktualnom predsjedniku Turske. Poznata je to priča koja je godinama imala status neke poluizmišljotine, no Alijin sin Bakir Izetbegović jučer ju je ponovno aktualizirao i dao joj sasvim jednu novu dimenziju.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović je u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

"On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet", kazao je Bakir Izetbegović.

 

Mantra pogubna za SDA

Ovakva izjava pokazuje kako bošnjačka politička elita, u prvom redu vrh SDA, doživljava državu BiH kao vazalnu državu Turske. K tomu, otkriva i kako SDA, posebno Bakir Izetbegović, danas uistinu vide BiH kao državu isključivo bošnjačkoga naroda u kojoj je i Srbima i Hrvatima namijenjena uloga građana drugoga reda – baš onakva kakvu su imali tijekom tamnih 500 godina osmanske vladavine ovim prostorima. Također, Izetbegović mlađi nam ovime poručuje i kako mu je puno više stalo do panislamizma nego do izgradnje BiH kao moderne države.

„Urbane legende, poput one kako su prvo nastale amebe pa Srbi, ili ove kako je Alija ostavio 'Bosnu u amanet Erdoganu' nemaju nikakvoga uporišta u realnom svijetu“, izjavio je za Dnevnik.ba predsjednik HSS-a BIH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić.

Alija je, pojašnjava Karamatić, mogao eventualno ostaviti amanet na nekih dvadesetak posto BiH gdje je imao realnu kontrolu, nikako ne na cijelu zemlju.

„Ova mantra je najpogubnija upravo za SDA, unatoč tome što upravo ta stranka tvrdi kako je istinita. Ukoliko bi to bila istina, onda nam to dokazuje kako Alija nije vjerovao da itko od njegovih bliskih suradnika ima kapaciteta voditi bošnjački narod, uključujući i njegova sina, gospodina Bakira Izetbegovića“, izjavio je Karamatić.

Prvi je, pak, na najnovije „ostavljanje Bosne u amanet Erdoganu“ reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenivši izjavu Bakira Izetbegovića skandaloznom i opasnom.

„Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji. U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti", naglasio je Dodik.

Bošnjačka javnost je, pak, ostala nijema na ovakve Izetbegovićeve izjave što može sugerirati kako se s takvim stavovima u dobroj mjeri slažu.

Jedan od rijetkih kritičkih glasova iz Sarajeva na ovu temu mogao se čuti jedino na portalu Žurnal.info na kojem Avdo Avdić objavio tekst pod naslovom „Sin Bakir prodao državu za selfie sa Erdoganom“.

„Zatočen između istoka i zapada, između četiri prsta Muslimanskog bratstva i srednjeg prsta nezadovoljnog naroda, opkoljen Dodikom, Radončićem i Čovićem, dokrajčen Dačićevom izvedbom 'Osmanage', Izetbegović mlađi odletio je u Istanbul da poljubi ruku 'velikom predsjedniku' i ponovo  obeća da će zatvoriti sve Gulenovce u BiH. One sa spiska iz fascikle Šefika Džaferovića, preuzete prije godinu u Ankari“, piše Avdić.

Također, u tekstu je naveo i čitav niz izjava Bakira Izetbegovića prema Erdoganu koje su u suštini udvorničkog karaktera.

 

Poltroni i udvorice

Politički analitičar i komentator Vuk Bačanović za Dnevnik.ba je rekao kako je „Izetbegvić mlađi poznat kao čovjek koji daje glupe izjave“.

„Kada bismo sada nabrajali, sjetili bismo se da je Erdogana već nazivao svojim predsjednikom, zatim i toga da je obećavao 100.000 radnih mjesta, sarajevsku opštinu Centar nazvao važnijom od svih drugih opština... Jednom riječju, radi se o antidržavniku i antilideru, čovjeku čiji je niz nemuštih nastupa i postupaka, loš odabir savjetnika i suradnika, doveo do toga da BiH izgleda manje moguća nego ikad“, upozorio je Bačanović koji smatra da se posljednjoj izjavi Bakira Izetbegovića najvjerojatnije smije i Erdogan i cjelokupan turski državni vrh.

„Tako se i inače svaki državni vrh smije poltronima i udvoricama. To nema veze ni sa islamom ni sa hrišćanstvom, u ovom slučaju ni sa predstavljanjem naroda jer je ignoriranje demokratije gospodinu Izetbegoviću, kako smo odavno ustanovili, sasvim prirodno, već nedostatkom barem privida državničkog dostojanstva“, rekao je Bačanović.

U svjetlu poltronstva prema Erdoganu treba promatrati i kontinuirano bošnjačko sabotiranje dolaska do bilo kakvog dogovora o budućnosti BiH. Naime, vidljivo je kako bošnjačko vodstvo ne želi prihvatiti BiH kao državu triju u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda, nego žele (milom ili silom) BiH pretvoriti u bošnjačku nacionalnu državu. U tom imaju i snažnu potporu Turske koja ima svoje interese na ovim prostorima.

Ako želi bilo kakvo dobro Bosni i Hercegovini, pa i Bošnjacima u njoj, bošnjačka politička elita, a posebice vrh SDA, mora se okrenuti suradnji partnerstvu sa svojim prvim susjedima Hrvatima i Srbima te s njima tražiti rješenja koja će nas sve skupa dovesti u neko bolje sutra.

Suradnja s okupatorima nikad nikomu ništa dobro nije donijela.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250