StoryEditor
GENERAL I SABORSKI ZASTUPNIK

Ante Prkačin u Buri: Postoji mogućnost unutarbošnjačkog sukoba, Srbi su ni iz čega stvorili naciju i državu

Piše Desk  /  06.03.2024., 18:13h

General Prkačin je otkrio kako je noć prije snimanja podcasta Bura bio u Sarajevu, u stripitz baru, s akademikom Kurtćehajićem, gdje su raspravljali o povijesnim i političkim temama. "One se vrte a nas dva pametujemo", rekao je Prkačin.

Ante Prkačin, general HOS-a i saborski zastupnik, bio je gost Podcasta Bura urednika i voditelja Jurice Gudelja, u kojem je govorio o BiH, njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti istaknuvški kako "ovakva BiH nema smisla ni budućnosti", te kako je "nužno drastično promijeniti situaciju u BiH". 

"Interesi BiH i hrvatskog naroda u BiH često su dijametralno suprotno. Hrvatska i BiH su jedinstven geopolitički prostor", rekao je Prkačin te napomenuo kako se u BiH "dogodio i građanski rat i agresija Srbije, ali je građanski rat bio neusporedivo žešći". 

Nužno drastično promijeniti BiH 

Prkačin je, između ostalog, govorio i o razlikama između ratova u  u Hrvatskoj i BiH te o ulozi Srba u tim ratovima.

Otkrio je i zašto voli Bošnjake kao narod te zbog čega je uvijek bio i danas jest blagonaklon prema tom bh. narodu. Govorio je i o razlikama između Bošnjaka i Bosanaca te o svom dobrom odnosu s akademikom Suadom Kurtćehajićem.

Namjera je bila, objasnio je, da se pod imenom Bošnjaci integriraju svi muslimani s prostora bivše Jugoslavije u jedan nacionalni korpus. No, veli kako je protokom vremena tu nastao problem jer danas treba na drugi način graditi BiH.

image

Ante Prkačin u podcastu Bura urednika i voditelja Jurice Gudelja

PODCAST BURA - Podcast Bura

S Kurtćehajićem u striptiz baru o politici 

Govorio je o tomu kako akademik Kurtćehajić pokušava sad "prevesti" dovoljan broj Bošnjaka u nacionalne Bosance kako bi se stvorile pretpostavke za izgradnju građanske BiH. Problem u tom procesu je, veli, što se tomu opire jak muslimanski faktor.

Iznio je i pikanteriju kako je noć prije snimanja podcasta, u Sarajevu s akademikom Kurtćehajićem u striptiz baru raspravljao o povijesnim temama.

"One se vrte a nas dva pametujemo", rekao je te dodao kako je "barska ptica".

Prkačin je u razgovoru naveo i kako se pojavljivanje Željka Komšića najviše razbija o glavu upravo Bošnjacima jer njegova pojava dovodi do erodiranja države BiH.

"Bošnjacima najlakše vladati, Komšić se njima razbija o glavu" 

Također, osvrnuo se i na ulogu međunarodnog faktora u BiH, posebice Washingtona i Bruxellesa, kazavši kako su u BiH napravili nesagledive greške.

U dijelu emisije u kojem se osvrnuo na povijest BiH, Hrvatske i Srbije, između ostaloga, rekao je kako BiH nikad nije bila povijesna država. Naveo je i kako je Bošnjacima najlakše vladati, posebice u odnosu na Srbe ali i Hrvate. Stoga je potrebno "razbiti" bošnjačku akademsku zajednicu za koju smatra da nije kvalitetna.

Istaknuo je i kako srpski nacionalistički pokret najuspješniji nacionalistički projekt u povijesti jer su "Srbi iz ničega stvorili i naciju i državu". Naveo je i razloge zbog kojih Srbi nisu bježali pred naletom Osmanlija.

"Doći se do sukoba između sekularnog i muslimanskog elementa"

Govoreći o bošnjačkom nacionalizmu, ocijenio je kako bi moglo doći do unutarbošnjačkog sukoba između sekularnog i muslimanskog elementa. BiH se lako može urediti, dodao je, ako međunarodni faktor to želi.

Objasnio je zašto se razočarao u Domovinski pokret, iznio planove za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj te implicitno najavio povratak u politiku bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Također, iznio i svoje mišljenje o Zlatku Hasanbegoviću, Andreju Plenkoviću, Gordanu Grliću Radmanu, Gordanu Jandrokoviću i drugim ličnostima iz svijeta politike.

Gostovanje generala Prkačina u Buri pogledajte u nastavku: 

27. travanj 2024 11:42