Article_Top_970x250

Ante Kelavić za Dnevnik.ba: Hrvatski studenti u Sarajevu čine pleter živih ljudi

UDRUGA STUDENATA "PLETER"

Ante Kelavić za Dnevnik.ba: Hrvatski studenti u Sarajevu čine pleter živih ljudi

sij 09, 2019

Piše: Gabrijela Arapović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ante Kelavić, predsjednik Zajednice hrvatskih studenata u Sarajevu; privatni foto album

Ante Kelavić, predsjednik novoosnovane Zajednice hrvatskih studenata u Sarajevu nazvane "Pleter" u razgovoru za Dnevnik.ba predstavio je udrugu, njene ciljeve i planove te najavio buduće projekte.

Hrvati koji studiraju u gradu Sarajevu odnedavno imaju svoju vlastitu neovisnu studentsku organizaciju pod nazivom Zajednica hrvatskih studenata "PLETER". Zašto je osnovana ovakva organizacija, na koji će se način zalagati za interese hrvatskih studenata te mnoge druge informacije o Zajednici saznajte iz intervjua s njihovim predsjednikom Antom Kelavićem.

Na čiju je inicijativu utemeljena Zajednica hrvatskih studenata „PLETER“ u Sarajevu?

Kelavić: Zajedno s nekolicinom studenata, sličnih promišljanja, koji vjeruju da se studentski dani mogu provoditi kvalitetnije te da treba biti društveno koristan u sredini u kojoj živimo, odlučili smo prekinuti našu pasivnost i utemeljiti udrugu kroz koju ćemo djelovati isključivo u korist studenata. Tako smo ideju pretvorili u djelo i utemeljili Zajednicu hrvatskih studenata „PLETER“.

Zašto je Zajednica dobila upravo naziv „PLETER“?

Kelavić: Pleter je vrlo prepoznatljiv ukras, veoma čest na starohrvatskim crkvama. Danas pleter često susrećemo na svečanim zastavama, grbovima, pa i diplomama kao jedan od prepoznatljivih simbola hrvatske povijesti i kulture.

Zajednica hrvatskih studenata „PLETER“ na jedan vrlo simboličan način govori o našim članovima - studentima koji studiraju u Sarajevu, a dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine i pojedinih dijelova Hrvatske sa svojim lokalnim obilježjima, navikama i drugim karakteristikama koje se međusobno isprepliću i čine pleter živih ljudi.

Kao što sam već naveo, pleter je ukras, ali i mladi ljudi su ukras cijelog društva. Često čujemo da su mladi budućnost, no treba imati u vidu da su mladi i sadašnjost.

Kakve  projekte u ovoj organizaciji planirate raditi?

Kelavić: Budući rad Zajednice hrvatskih studenata „PLETER“ će se temeljiti na našim zadatim ciljevima i aktivnostima koje smo ugradili u Statut. Brojni projekti na kojima planiramo raditi u 2019. godini su edukacijski, kulturni, sportsko-rekreacijski i drugi slični projekti koji su od interesa hrvatskim studentima u Sarajevu.

Koliko trenutno brojite članova?

Kelavić: Udruga trenutno broji četrdeset članova, no treba uzeti u obzir da smo tek počeli s radom i da je to samo početna brojka koja će vjerujem još puno rasti s obzirom da se svakodnevno javljaju zainteresirani studenti koji žele pristupiti udruzi.

Način financiranja ove udruge?

Kelavić: Financirat ćemo se iz izvora koji su u skladu sa zakonom i našim Statutom. Moram priznati da sam sretan i ponosan jer su se u startu javili pojedinci koji su prepoznali ideju kao pozitivnu i žele pomoći u budućem radu Zajednice.

Koji su vaši temeljni ciljevi i planovi?

Kelavić: Naš temeljni cilj je stvaranje kvalitetnijeg i društveno-aktivnijeg života hrvatskih studenata koji studiraju u Sarajevu. Svojim djelovanjem želimo skrenuti pažnju javnosti na važnost ulaganja u znanje, zaštite studentskih prava i poboljšanja uvjeta studiranja. Također mogu reći da smo otvoreni za dijalog i suradnju sa drugim studentski i sličnim organizacijama, kao i obrazovnim ustanovama iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Uz sve ciljeve, moram naglasiti očuvanje vlastite kulture i identiteta.

Kakav je općenito položaj hrvatskih studenata u Sarajevu? 

Kelavić: Smatram da položaj hrvatskih studenata u Sarajevu ne treba promatrati kao izdvojen „slučaj“ već kao položaj svih studenata u Sarajevu. Osobno mislim da položaja svih, a tako i hrvatskih studenata nije na zadovoljavajućem nivou. Naša Zajednica hrvatskih studenata „PLETER“ će svojim aktivnostima zasigurno težiti ka poboljšanju položaja hrvatskih studenata u Sarajevu sukladno svojim mogućnostima. Također ćemo nastojati dati doprinos gradu u kojem studiramo i akademskoj zajednici te stoga s pravom očekujemo pomoć i od gradskih vlasti, Sveučilišta u Sarajevu, medija i svih drugih domaćih i inozemnih institucija i organizacija koje žele poduprijeti studentske zajednice koje žele bolju budućnost i vjeruju u bolji život u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250