StoryEditor
Humanost

Ante Bender o filmu "Ne zaboravi": Želimo osvijestiti ljude o problemima u suočavanju s demencijom

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  07.10.2021., 11:13h
U razgovoru za Dnevnik.ba Ante Bender govorio je o dokumentarnom filmu „Ne zaboravi”, publici kojoj je film najmijenjen, borbi osoba koji su suočeni s demencijom te podizanju svijesti šire društvene zajednice o ovoj bolesti.

Film "Ne zaboravi" je nastao u sklopu istoimenog projekta "Ne zaboravi - izgradnja struktura prilagođenih osobama s demencijom u BiH” koji već tri godine provode Caritas Banja Luka i Caritas Mostar a kojem je koordinator Ante Bender. Cilj projekta je poboljšanja života osoba s demencijom i njihovih obitelji, kao i podizanje svijesti šire društvene zajednice o ovoj bolesti.

„Uz brojne aktivnosti kojima se nastoji olakšati život osoba s demencijom i njihovim obiteljima cilj je i osvijestiti javnost u svezi s velikom brojem ove populacije, odnosno s poteškoćama na koje nailaze u suočavanju s demencijom. Prošle godine smo tiskali tri mala savjetnika, ove godine priručnik 'Život s demencijom', a tijekom rujna smo i završili film koji smo prikazali 21. rujna na Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije“, rekao je Bender.

Bender ističe kako film "Ne zaboravi" prikazuje tijek propadanja mentalnih sposobnosti i promjena osobnosti pojedine osobe.

„Razgovarali smo s pet osoba čiji su roditelji imali, odnosno imaju neku vrstu demencije koji su se osvrnuli na faze kroz koje su prolazili sa svojim roditeljima. Na kraju filma se nameće zaključak da se u tome procesu članovi obitelji trebaju susreti s nekoliko S: Spoznaja, Suočavanje, Strah, Stres i Strpljenje“,zaključio je Bender.

Bender pojašnjava kako je film namijenjen je članovim obitelji koji se suočavaju s demencijom, a najčešće su prepuštena sami sebi. S obzirom da su im kroz projekt u savjetovalištima pružali psihološku potporu u Banja Luci, Čapljini i Mostaru, svjesni su kako su pred njima ogromni izazovi.

„S obzirom da je film, kako sam već spomenuo, prvenstveno namijenjen ljudima koji su u svakodnevnom kontaktu s osobama s demencijom, pogotovo onima u početnoj fazi, cilj nam je bio da te obitelji ojačamo te da im potvrdimo kako svaka obitelj proživljava sličnu situaciju. S druge strane, iako projekt završava krajem tekuće godine svim ljudima koji se zateknu u sličnoj situaciji želimo poručiti da se i dalje mogu slobodno obratiti osoblju Caritasa Banja Luka ili Caritasa Mostar koje će im biti na raspolaganju za razgovor, podjelu priručnika ili savjetnika o demenciji“, kazao je Bender.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:11