Article_Top_970x250

Andrićevo se ime spominje tamo gdje su zaboravljena imena tolikih sultana i begova

U TRAVNIKU POČELI "ANDRIĆEVI DANI"

Andrićevo se ime spominje tamo gdje su zaboravljena imena tolikih sultana i begova

lis 10, 2017

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ivo Andrić u Travniku, na Plavoj vodi

"Andrićeve dane" u Travniku organizira nekoliko institucija kulture i znanosti koji i tijekom godine sustavno rade na očuvanju njegovog lika i djela, te promociji Travnika kao svojevrsnog grada-muzeja i prijestolnice kulture u Središnjoj Bosni. 

Andrić je napisao: "Nikad niko u Travniku nije ni pomislio da je ta varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje. To osnovno osećanje, da su oni odnekud drukčiji nego ostali svet, stvoreni i pozvani za nešto bolje i više, ulazilo je u svako ljudsko stvorenje sa hladnim vetrom sa Vlašića, sa reskom vodom iz Šumeća, sa 'slatkim' žitom' pristojnih njiva oko Travnika, i nije ih nikad napuštalo, ni u snu ni u bedi ni na samrtnom času."

Slično je i danas, bosanska varoš, naoko mala, dala je velike  ljude i stvorena za  velike povijesne, društvene i kulturne događaje. Od nobelovca Andrića, pjesnika Tugomira Alaupovića, bosanskih fratara, pa sve do suvremenika - Enesa Karića, Muharema Bazdulja, glazbenika Nikše Bratoša,  legendarnog trenera Ćire Blaževića...

Sve Andrićeve zapise o Travniku i varoši stvorenoj za velike stvari  već dugi niz godina materijaliziraju i konkretiziraju vrijedni djelatnici Zavičajnog muzeja Travnik i Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića". 

"Andrićevi dani" traju preko 40 godina

Od 1976. do danas u Travniku  održava se kulturno-umjetnička manifestacija "Andrićevi dani". Ovogodišnje izdanje, počelo je jučer, 9. listopada, na dan Andrićevog rođenja, pisca zahvaljujući kojem je Travnik neozabilazno mjesto na svjetskoj literarnoj mapi. "Andrićevi dani" trajat će do 9. studenog,a publika će kroz mjesec dana imati priliku pogledati niz kazališnih predstava, poslušati razna predavanja, promocije knjiga, koncerta. 

Ovogodišnje izdanje "Andrićevih dana" počelo je Danima otvorenih vrata Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" u Travniku koji i tijekom godine bilježi veliki broj turističkih posjeta. "Andrićeve dane" u Travniku organizira nekoliko institucija kulture i znanosti koji i tijekom godine sustavno rade na očuvanju njegovog lika i djela, te promociji Travnika kao svojevrsnog grada-muzeja i prijestolnice kulture u Središnjoj Bosni. 

Lovrenović, Kazaz,  predavanje o Andriću i kazalištu 

U okviru ovogodišnjeg izdanja "Andrićevih dana" publika će večeras, 10. listopada, s početkom u 19 sati uživati u 'književnom susretu' - Ivana Lovrenovića, hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika i andrićologa i profesora književnosti, Envera Kazaza. 
 
Uz brojne književne susrete i predstavljanja knjiga, u programu je i nekoliko kazališnih predstava, pa će tako učenici ramskog KŠC-a izvesti predstavu "Mećava" prema tekstu Pere Budaka u Hrvatskom amaterskom kazalištu Travnik, potom "Pobuna u kokošinjcu" travničkog HAK-a, te gostovanje Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda s predstavom "Maturanti", a učenici travničkog KŠC-a izvest će scensku igru prema Andrićevim zapisima. 

Poreda toga, Enes Škrgo, kustos Andrićeve kuće i vrsni poznavatelj Andrićevog teksta, održat će  predavanje o "Andriću i kazalištu", dok će Edukacijski fakultet u Travnik biti domaćin znanstveno-tematskog dijaloga "Priča, pisac, čitalac/čitatelj". 

Kazališne predstave, izložbe i koncerti  

Uz kazališne predstave i književne večeri, u okviru "Andrićevih dana" bit će i nekoliko glazbenih večeri, poput koncerta travničkog benda Mustra Orchestra i glazbenog događaja "Koncert uz misli Ive Andrića" uz Darka Dujmušića na orguljama i Vedrana Kolasevića (truba) u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage.

Niz institucija kulture sudjeluje u organizaciji "Andrićevih dana"
"Andrićeve dane" u Travniku organiziraju Zavičajni muzej Travnik, Memorijalni muzej "Rodna kuća Ive Andrića", Gradska biblioteka Travnik, Katolički školski centar "Petar Barbarić", Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, HKD Napredak, Centar za kulturu, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, a projektu je podršku, kao i ranijih godina dala, Turistička zajednica Županije Središnja Bosna.

 

Uz goste iz Sarajeva i susjedne Republike Hrvatske, u okviru "Andrićevih dana" govorit će se i o uglednim Travničanima u programu Gradske biblioteke "S ponosom o njima", predstaviti stvaralaštvo travničke književnice za djecu Božene Volić, kao i mališana  Dječjeg dramskog studia Centra za kulturu kroz program "Travnik od T do K". 

Uz njegovanje travničke i srednjobosanske ostavštine kroz izložbu "Tragom trase uskotračne željeznice" travničkog foto-kluba "FOT", u  "Andrićevim danima" gostovat će i Teatar Fedra iz Bugojna s predstavom "Posljednja porodica". 
 
I baš kako je to kustos Škrgo nedavno i zapisao: 
"Andrićevo ime spominje se i izgovara tamo gdje su 'zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova'." 

Dnevnik.ba