Article_Top_970x250

Ana Pranjković za Dnevnik.ba: Djecu treba naučiti da uživaju u sviranju, a ne stvarati im traume od javnih nastupa

PROFESORICA VIOLINE I VIOLE

Ana Pranjković za Dnevnik.ba: Djecu treba naučiti da uživaju u sviranju, a ne stvarati im traume od javnih nastupa

sij 13, 2021

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Privatni album

Glazba je nešto uzvišeno i lijepo, djecu treba naučiti uživati dok sviraju, a ne stvarati im traume od javnog nastupa i pritiska okoline, kazala je Ana Pranjković, profesorica violine i viole u razgovoru za Dnevnik.ba.

Ana Pranjković, profesorica violine i viole u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru, u razgovoru za Dnevnik.ba govori o instrumentalnoj nastavi za vrijeme korona krize, uspjesima mostarskih mladih talenata, pedagoškom radu i sviranju u Simfonijskom orkestru Mostar čija je članica.

Pranjković u Mostaru predaje šest godina. Trenutno ima dvanaest učenika – pet ih je srednjoškolaca, a sedam iz osnovne škole. Deset učenika pohađa instrumentalnu nastavu violine, a dvoje viole.

Nastava violine i viole  u pandemijskoj godini bila je, govori Pranjković na početku razgovora, kaotična i improvizirana.

Nastava violine i viole u pandemijskim uvjetima: Pucanje žica, štimanje instrumenata, puno izgubljenog vremena

“Svima nam je bilo naporno i iscrpljujuće. Nastava se odvijala ‘online’, a poteškoće s kojima smo se susretali bile su svakodnevne. Loša konekcija, nikakav fizički kontakt koji je pogotovo važan za malu djecu koji su početnici, štimanje instrumenta, pucanje žica, instrukcije roditeljima kako naštimati violinu. Puno izgubljenog vremena, pa smo se na konkretan posao bacilli, čim je završena karantena”, izjavila je Pranjković.

Unatoč pandemiji, ističe, djeca nisu prestala raditi i vrijedno vježbati instrumente.

“Time su pokazali da se i u teškim i ne baš idealnim uvjetima može uspjeti. Nama je bilo izazovno u smislu snalaženja i korištenja novih metoda i metodičkih sredstava u radu“, kaže Pranjković.

 

(Ana Pranjković i Antonio Šarić, privatni album) 

 

Djeca glazbu doživljavaju kao igru i zabavu, a na nama je da im razvijemo ljubav prema sviranju

Manja djeca, objašnjava Pranjković, glazbu ne doživljavaju kao umjetnost, nego više kao igru i zabavu.

“Naš je posao da ih uvedemo u svijet umjetnosti, da zavole glazbu, steknu radne navike i razviju ljubav prema sviranju i instrumentu”, kazala je.

Prošle su godina sva natjecanja otkazana i prolongirana, ipak, njeni su učenici ostvarili brojne zapažene rezultate na onim održanima u online formatu.

“Ljeto je bilo radno. Realizirali smo ‘Ljetni masterclass’ koji je bio namijenjen učenicima, studentima i profesorima violine i viole. Predavači su bili akademski profesori i solisti iz Niša, prof. Jovan Bogosavljević i prof. Marija Rajković. Na seminaru su bila 22 sudionika, a sva mjesta su se popunila doslovno preko noći. Sudionici su bili iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine, Travnika, Viteza, Zenice, Čitluka, Sarajeva, Loznice i Užica”, istaknula je.

Nakon seminara spremali su se i za  koncert "Mladi talenti" sa Simfonijskim orkestrom Mostar, gdje djeca kao solisti imaju priliku nastupati uz pratnju Simfonijskog orkestra.

“To je ujedno bio koncert kojim smo otvorili novu sezonu, po ideji ravnateljice Snježane Zovko koja posebno podržava djecu i pedagoški rad i zalaganje”, istaknula.

 

 

Uspjesi Antonia Šarića, učenika 3. razreda Muzičke škole I i II stupnja u Mostaru, diljem svijeta

Ovu školsku godinu obilježili su uspjesi Antonia Šarića, učenika 3. razreda Muzičke škole I i II stupnja na violini.

“Na dva međunarodna natjecanja ‘AME Polyhimnia Skopje” u Makedoniji Antonio Šarić osvojio je specijalnu nagradu i maksimalnih 100 bodova u svojoj kategoriji i 3. mjesto na sveukupnoj bodovnoj listi natjecanja. Dobio je i posebnu diploma za najveću glazbenu nadu natjecanja i pohvale međunarodnog žirija”, izjavila je.

Uspjesima tu nije kraj. Uskoro je ušao i u finale na “International competition King’s Peak’, svjetskom natjecanju koje se održavalo online.

“Poslali smo snimku bez ikakvih očekivanja i među 700 prijavljenih iz cijelog svijeta, Antonio je uspio ući u finale i osvojiti drugu nagradu. U međuvremenu, poslali smo snimku na još jedno natjecanje u Španjolskoj gdje ovih dana očekujemo rezultate i nadamo se prolasku u drugi krug”, kazala je.

Pranjković ističe i kako bi roditeljima talentirane djece savjetovala da budu u tijeku, bodre ih i motiviraju onda kada osjete da volja za vježbanjem popušta.

“Neka budu ambiciozni, ali nikako ih nije dobro uspoređivati s drugom djecom. Tako stvaraju ljubomoru među njima. Glazba je nešto uzvišeno i lijepo, djecu treba naučiti uživati dok sviraju, a ne stvarati im traume od javnog nastupa i pritiska okoline”, kazala je.

Najviše ju veseli kada vidi da se djeca raduju uspjesima jednih drugih i da se međusobno bodre.

“Tada znam da sam kao pedagog na dobro putu. Djeci je korisno odrastati uz glazbu i posebno, pjevati što više”, smatra.

Ana Pranjković, osim instrumentalno – pedagoškog rada, svira i u Simfonijskom orkestru Mostar što joj je, kako kaže, važno i korisno u svakom smislu.

 

Svaki koncert Simfonijskog orkestra prilika za rast glazbenika i ansambla

“Stalno sam ‘u kontaktu’ s instrumentom, sviramo u raznim sastavima, različite programe i stilove. Od komornih baroknih sastava do velikih orkestarskih simfonija, uvertira i koncerata, opernih arija, a čak zabavnu i rock glazbu”, istaknula je.

Svirajući u orkestru konstantno uči i radi na sebi, slušajući kolege, savjetujući se s njima, pa čak u uz druženje i razgovor na kavi.

“Dijelim pult s kolegom, gospodinom Darkom Nikolićem koji ima preko 40 godina iskustva u orkestru i od kojeg uvijek čujem koristan savjet. Sjajno je raditi i s maestrom Igorom Tatarevićem, čovjekom koji glazbu živi i koji je neiscrpan izvor informacija i znanja. Svaki nas put ‘ izmasira’ i od ansambla izvuče uvijek najbolje. Svaki je koncert napredak za svakog od nas individualno, a potom i orkestar kao cjelinu”, kazala je.

Koncerti uz epidemiološke mjere

Planove Simfonijskog orkestra, ali i Muzičke škole I. i II. stupnja zaustavila je pandemija korona virusa, ali uskoro bi Antonio Šarić trebao izvesti solistički koncert u Čapljini, u crkvi sv. Franje Asiškog, uz dvije profesorice na klaviru i korepetitorice na koncertu – Mariju Martinović i Lenu Lukić.

“Imamo brojne aktivnosti u planu, ali još uvijek čekamo da nam dozvole epidemiološke mjere. Do tada radimo i uživamo u procesu”, kazala je Ana Pranjković, profesorica violine i viole Muzičke škole I. i II. stupnja u Mostaru, u razgovoru za Dnevnik.ba

Dnevnik.ba