Article_Top_970x250

Američko veleposlanstvo za Dnevnik.ba o Mahmuljinu: Veličanje ratnih zločinaca sprječava napredak BiH

JASNA OSUDA

Američko veleposlanstvo za Dnevnik.ba o Mahmuljinu: Veličanje ratnih zločinaca sprječava napredak BiH

ruj 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Napredak BiH sprječavaju geste poput veličanja optuženih za ratne zločine, priopćeno je portalu Dnevnik.ba iz Veleposlanstva SAD-a u BiH povodom dodjele Plakete počasnog građanina Zeničko dobojske županije umirovljenom generalu bošnjačke Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, koji je bio zapovjednik Trećeg korpusa u čijem sastavu je bio zloglasni odred El Mudžahid.

Mahmuljinu se na Sudu Bosne i Hercegovine dokazuje krivnja za zločine u Vozući, no to ga nije spriječilo da postane dobitnik javnog priznanja Zeničko-dobojske županije, odnosno Plakete ZDŽ.

Skupina građana i vijećnika Zeničko-dobojske županije, kao i predsjednik Skupštine ZDŽ Ćazim Huskić, obrazloženjem besramnog prijedloga Mahmuljina za Plaketu počasnog građanina, bacili su sol na ranu svim njegovim žrtvama navodeći kako je "svojim vojnim ponašanjem i nesebičnim naporima pozitivno utjecao na razvoj međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, religija i kultura".

Veleposlanstvo SAD-a u BiH poručilo je kako geste poput ovih i veličanje ratnih zločinaca sprječavaju napredak BiH, te kako politički akteri u BiH trebaju imati ozbiljan odnos prema ratnim zločinima, i veličanju ratnih zločinaca.

"Ako Bosna i Hercegovina želi ići putem istinskog pomirenja, svi, a posebno politički akteri u BiH, trebajua imati ozbiljan odnos prema ratnim zločinima i onima koji su za njih odgovorni. Napredak BiH sprječavaju geste poput veličanja optuženih za ratne zločine", priopćeno je portalu Dnevnik.ba iz Veleposlanstva SAD-a.

Podsjećamo, Mahmuljin je osumnjičen za ratne zločine koji su se od strane mudžahedina događali u ratu u BiH. Zloglasni odred El Mudžahid je u ratu u BiH bio u sastavu bošnjačke Armije BiH. Za njihove monstruozne zločine u Vozući Haški tribunal osudio je Rasima Delića.

M. Soldo/Dnevnik.ba