Article_Top_970x250

Al-Qaida se utvrđuje dok se Islamska država raspada

sirija i irak

Al-Qaida se utvrđuje dok se Islamska država raspada

lis 20, 2017

Piše: Ana Krezo

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Al-Qaida će poželjeti dobrodošlicu svim članovima ISIL-a širom raširenih ruku, jer su oni ojačani ratom i imaju dobro iskustvo na ratištu,“ rekao je Fawaz Gerges, profesor na London School of Economics i autor knjige „ISIL: Povijest", za AP News. Tekst je s engleskog jezika za Dnevnik.ba prevela i prilagodila Ana Krezo.

Tijekom nekoliko večeri u rujnu, 10,000 žena, muškaraca i djece je pobjeglo iz područja kojeg kontrolira  Islamska država, žureći kroz polja u sjevernoj Siriji i riskirajući otvorenu paljbu od strane državnih trupa kako bi došli do pokrajine koju drži grupa povezana sa al-Qaidom, piše AP.

Zbog bezbroj borbom-očvršćenih otuđenih džihadista koji su pobijegli s civilima, bijeg u pokrajinu Idlib obilježio je neku vrstu povratka kući, priliku da se nastave boriti uz ekstremističku skupinu koja dijeli velik dio ideologije s Islamskom državom – i ima koristi od njihovog dugotrajnog pada.

Dok je koalicija Amerike i Sirijskih trupa podržanih od strane Rusije fokusirana na istjerivanje ISIL-a sa istoka države, pobunjenička koalicija povezana sa al-Qaidom , poznata kao i Levant Liberation Committee (u daljnjem tekstu poznata kao LLC) je učvrstila njenu kontrolu nad Idlibom, i možda pokuša vratiti strategiju Osame bin ladena da napadne Zapad.

Sirijski aktivisti, koji imaju kontakte u tom području, tvrde da su članovi LLC-a jamčili bježanje ISIL-ovih vojnika koje su znali prije nego su se dvije grupe razdvojile prije četiri godine i dopustili su im da im se pridruže, dok su drugi poslani u zatvor. Aktivisti su pričali pod uvjetom da budu anonimni jer bi i dalje posjećivali područje i boje se represije od  strane džihadista.

ISIL je izgubio skoro cijeli teritorij koji je nekad kontrolirao u Siriji i Iraku, uključujući i i grad na sjeveru Iraka Mosul i sjeverni Sirijski grad Raqqa-u, koji je nekad služio kao njihovo stvarno središte. Desetine tisuća njihovih boraca je ubijeno na ratištu, ali je isto tako i  nepoznat broj njih pobjegao. Kako se postepeno raspada, teološka razdvajanja su se također pojavila unutar organizacije, uključujući i uspon frakcija koje krive svojeg vođu, Abu Bakr al-Baghdadija, za neuspjeh.


„Al-Qaida će poželjeti dobrodošlicu svim članovima ISIL-a širom raširenih ruku, jer su oni ojačani ratom i imaju dobro iskustvo na ratištu,“ rekao je Fawaz Gerges, profesor na London School of Economics i autor knjige „ISIL: Povijest.“

Dvije grupe su nastale rasprišvanjem al-Qaide u Iraku, koje je započelo godinama nakon invazije Amerike 2003., no zbog podijeljene ideologije i vodstva u 2013. borili su se jedni protiv drugih diljem sjeverne Sirije. Ranije ovaj mjesec, ISIL je ponovno napao LLC , čini se da se radilo o osvetničkom napadu zbog dezertiranja ISIL-ovih vojnika.

Dok je ISIL pokušao urezati proto-državu u velike dijelove Sirije i iraka i objaviti Islamski kalifat 2014., al-Qaidini militantni su se udružili s drugim sirijskim pobunjenički skupinama i pustili svoje korijenje tako što su pribavljali pomoć i druge usluge civilima. Ostali su fokusirani na rat protiv sila sirijskog predsjednika Bashar Assada, iako su uništili i nekoliko malih pobunjeničkih frakcija koje je podupirala Amerika.

Ali unatoč formalnom raskidanju veza sa al-Qaidom prošle godine i upornim mijenjanjem imena, grupa je i dalje šrioko viđena kao vjerno udruženje globalne mreže koja je izvela napad 11.rujna. Brett McGurk, vrhovnih izaslanik Amerike za koaliciju koja se bori protiv Islamske države, kaže da je Idlib najveće utočište al-Qaide još od bin Ladenove vladavine  Afganistanu.

„Brinem se da je al-Qaida iskoristila posljednje tri – četiri godine kako bi se vrlo tiho obnovila dok je ISIL  zaokupio našu pažnju,“ rekao je Bruce Hoffman, upravitelj Georgetown University programa sigurnosnih studija i autor „Unutar terorizma.“

„To je u krvi al-Qaide, da se ili apsorbira, čeka ili nasilno suoči sa njihovim rivalima tako da su oni 'posljednji čovjek koji stoji'. Razvoj Levant Liberation Committee-a u posljednjoj godini „me zbilja iznenadio,“ nadodao je.

Dvojica iračkih obavještajnih dužnosnika reklo je The Associated Press-u u Bagdadu da je nasljednik bin Ladena, Ayman al-Zawahri poslao izaslanika u Siriju da uvjeri borce ISIL-a da dezertiraju i da se priduže njegovoj skupini.  Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti zato što nisu bili ovlašteni izvještavati reportere, su rekli da bi to možda mogao biti razlog iza audiovrpce objavljene od strane lidera ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadija 28. rujna, u kojem naređuje svojim borcima da se „ne povlače, bježe, pregovaraju ili predaju.“

Dok se al-Qaida još uvijek može ogrnuti plaštem svjetskog džihada, tako može i pasti pod rastuću prijetnju unutar njene utvrde u sjeveozapadnoj Siriji, dok snage koje se sukobe s ISIL-om skidaju svoj fokus sa nove potencijalne svijetske prijetnje.

„Vrijeme 'medenog mjeseca' za al-Qaidu, u kojem je tzv. Islamska država apsorbirala većinu protuterorističkog fokusa dok su al-Qaidine podružnice jačale, je pri kraju,“ stoji u analizi Soufan Grupe, sigurnosnog savjetovališta.

„Čini se da je Zawahiri u potrazi da konsolidira terorističku mrežu i da vrati skupini  vrhunac njene snage kao avangardu globalnog pokreta,“ nadodali su. To bi moglo staviti militante na nišan internacionalne koalicije.

Turska je lansirala posebnu vojnu operaciju u Idlibu prošli tjedan sa svrhom iznuđivanja  „prigušene zone,“ jedna od nekoliko postavljenih diljem Sirije uz dogovor između Turske, Irana i Rusije. Turske trupe se još uvijek trebaju suočiti sa al-Qaidom, ali to bi se moglo promijeniti ukoliko dođe do toga da se ona pokaže kao kao regionalna ili međunarodna prijetnja.

U međuvremenu, Assadove sile, svježe od pobjeda protiv ISIL-a u istočnoj Siriji, bi mogle svoj fokus usmjereiti na Idlib, najveće uporište koje je ostalo u državi. Rusija, koja je  vodila zračnu kampanju u podržavanju Assada još od 2015. godine, napala je al-Qaidino okupljanje u Idlibu ranije ovog mjeseca, i tvrdi da je ubila nekoliko zapovjednika militanata.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250