StoryEditor
stipića livada

29 godina od stravičnog pokolja Armije BiH i mudžahedina nad hrvatskim vojnicima i civilima: Vađene oči, rezane genitalije, smrskane lubanje...

Piše desk  /  28.07.2022., 09:18h

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, u blizini Parka prirode Blidinje, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i šest civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini.

Tog jutra pripadnici 44. brdske brigade 4. Korpusa Armije BiH, ojačani pripadnicima MUP-a i postrojbe za posebne namjere Zulfikar, počinili su stravičan zločin nad Hrvatima u Doljanima.

Oko 10:00 sati spomenute združene oružane snage, predvođene Behremom Bećirom Bećom, Ismetom Eglenovićem zvanim Pegla, Amirom Halihodžićem s nadimkom Prpa, Jusufom Kevrićem i drugima, počele su oružani napad na hrvatsko stanovništvo i njihovu imovinu.

Zločin je otkriven četiri dana poslije kada su selo oslobodili pripadnici HVO-a. Očevici su zatekli tijela masakriranih vojnika nad kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali. Većina lubanja bila je smrskana, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela bila su nagorjela.

Osim toga, leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu sakupljali i pokapali. Nakon oslobađanja sela, kamerom su zabilježene snimke nemilosrdnih egzekucija pa i ritualnog iživljavanja nad tijelima, piše djaka-city.info.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:32