StoryEditor
europski zrinjski

Zrinjski u Europi zaradio oko 4,3 milijuna eura i veliki respekt

Piše desk  /  16.12.2023., 13:00h

Napravio je Zrinjski veliki posao ove sezone u Europi. Mostarci su, igrajući prvi put Konferencijsku ligu, grupnu fazu natjecanja, na kraju u svojoj skupini završili kao zadnji na ljestvici, iza AZ Alkmaara, Legije i Aston Ville, piše Večernji list BiH.

U normalnim okolnostima to nije ništa neočekivano za jednu momčad koja vrijedi tek 10-ak milijuna eura i igra prvi put na tako visokoj razini, a za protivnike ima sastave koji vrijede 30 (Legia), 80 (AZ) i više od 500 milijuna eura (Aston Villa). E, pa Zrinjski je s tom momčadi vrijednom više od 500 milijuna eura remizirao na svom terenu.

Prejaka konkurencija

Skupina u kojoj se našao Zrinjski više je izgledala kao skupina Lige prvaka u kojoj je Zrinjski bio "uljez". U prejakoj konkurenciji 4 boda koja su nakon šest utakmica osvojili Plemići vrhunski je uspjeh. Zrinjski je s ta 4 boda osvojio, za bh. prilike, nevjerojatnih 666.000 eura. Prije toga su nogometaši Zrinjskog osvojili 3,651.000 eura samim plasmanom u grupnu fazu. Ukupna zarada od Europe iznosi oko 4,3 milijuna eura. Uz sve to, treba dodati zarade od prodaje ulaznica, TV prava (gdje su iznosi simbolični, ali ne i zanemarivi). Ipak, Zrinjski mora računati i na visoke kazne koje je dobio ili će dobiti za račun nedoličnog ponašanja svojih navijača. Spomenuti iznos od UEFA-e tako bi trebao biti umanjen najmanje za 150.000 eura, ali to ne mijenja situaciju da je mostarski prvak zaradio malo bogatstvo za bh. prilike. Praktički je Zrinjski ove sezone u Europi zaradio gotovo dva klupska sezonska proračuna.

Iako je taj novčani aspekt jako bitan, Zrinjski je više "zaradio" dugoročno gledajući. Za Zrinjski se čulo daleko izvan granica BiH, mnogo je drugih beneficija koje nosi igranje grupne faze. Nekada bismo teško mogli zamisliti da prvog vratara Zrinjskog već neko vrijeme ozbiljno skautira bundesligaš Weder, kamoli da Zrinjski sada za njega određuje milijunsku odštetu. Zrinjski se svojim igrama odlično prezentirao u Europi. Osim na gostovanju kod Legije, Mostarci su pokazali dobru igru na svim ostalim utakmicama. Zrinjski je, jednostavno, zaslužio respekt i na puno višoj razini i dugoročno, ako se sva ta iskustva na pravi način deponiraju, klub može rasti. S respektom je o Zrinjskom govorio i trener Unai Emery, osvajač europskih trofeja.

- Zrinjski je bio konkurentna momčad. Poštujem sve klubove, oni su bili vrlo motivirani pred domaćom publikom. Mi smo željeli osvojiti skupinu i sretni smo što smo u tome uspjeli. Svi su bili vrlo ljubazni u Mostaru prema nama, iskazali su poštovanje prema nama, to mi činimo i prema njima - kazao je Emery.

Dotaknuo se trener Ville nakon remija u Mostaru još jednog bitnog detalja. Zrinjski je praktički i odredio svojim igrama koje će momčadi proći grupnu fazu.

- Ne znam mnogo o bh. ligi. Zrinjski smo skautirali, trenutačno su drugi u ligi. Zrinjski je pokazao da ima kvalitetu i da taktički, posebno defenzivno, stoji jako dobro. To su nam pokazali i u Birminghamu. Bili su motivirani u utakmicama protiv nas. Znam da su sretni zbog boda. Veliko poštovanje prema njima. Zrinjski je praktički i odredio putnika u iduću fazu. Ovdje su pobijedili AZ Alkmaar i sada je ta momčad vjerojatno zbog toga i ostala bez plasmana u iduću fazu - dodao je španjolski trener na klupi engleske momčadi.

Vrhunsko raspoloženje

Druga velika korist koju je Zrinjski ostvario dobrim rezultatima u ovoj europskoj sezoni je bolji klupski koeficijent. Plemići će iduće sezone imati koeficijent 9500, što je bolje u odnosu na sezonu prije. Ako na kraju sezone ipak osvoji novi naslov prvaka BiH, Zrinjski će gotovo sigurno u 1. pretkolu Lige prvaka BiH biti nositelj, što je jako bitno u nekim konstelacijama. Zrinjski je prolaskom Urartua ove sezone sebi trasirao nešto lakši put do grupne faze, s više prilika za ostvarenje toga cilja. Ovaj detalj upravo može biti ključan.

Raspoloženje u taboru Zrinjskog nakon novog osvojenog boda bilo je uistinu vrhunsko. Nogometaši mostarske momčadi sa svojim su navijačima dugo slavili novi osvojeni bod. Navijači su znali pozdraviti njihov podvig protiv engleskog kluba. Uostalom, jedno ostaje činjenica - Tottenham, City i Arsenal nisu mogli pobijediti Aston Villu, redom su to protivnici u najjačoj ligi svijeta koji su gubili od ovog kluba, kluba koji ove sezone vodi borbu za titulu u Engleskoj. Tu seriju dobrih rezultata prekinuo je Zrinjski. Već zbog samog tog rezultata, pa i nakon one epske pobjede nad AZ Alkmaarom, Zrinjski je zaslužio veliki respekt brojnih stranih ljubitelja nogometa, što je možda, dugoročno gledajući, zapravo i najveća dobit za mostarski klub.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:03