StoryEditor
konferencijska liga

Zrinjski pobijedio Tiranu i u Mostaru te spasio obraz bh. nogometa u Europi

Piše T.R.  /  28.07.2022., 22:55h

Nogometaši Zrinjskog prošli su u 3. pretkolo Konferencijske lige. Nakon što su u prvoj utakmici u Albaniji pobijedili Tiranu s 1:0, večeras su na prepunom Stadionu pod Bijelim Brijegom slavili s 3:2 te s ukupnih 4:2 prošli dalje.

image

Sastav Zrinjskog

HŠK ZRINJSKI -

Iskusno je Zrinjski igrao u prvom poluvremenu i takvom igrom je praktički riješio pitanje pobjednika već nakon 45 minuta.

Zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici, Plemići su svjesno prepustili posjed Albancima u Mostaru i svoju priliku čekali iz kontri i polukontri.

Dočekali su je u 25. minuti kada je Niko Janković primio loptu i strašnim udarcem s nekih 25 metara pogodio lijeve rašlje za erupciju oduševljenja Pod Bijelim Brijegom i vodstvo Zrinjskog 1:0 (ukupno 2:0).

I nakon postignutog gola momčad Sergeja Jakirovića je nastavila s discipliniranom igrom, dok Tirana iako je imala većinu vremena loptu u svojim nogama, nije uspijevala ništa konkretno napraviti.

Ali, zato Mostarci jesu čim bi došli u zadnju trećinu terena. U 36. minuti lopta dolazi do Jukića na lijevoj strani koji sjajnim ubačajem pronalazi Tičinovića na suprotnoj vratnici, a ovaj sjajno hvata udarac i zakucava za velikih 2:0 (ukupno 3:0)

No, početkom drugog dijela Tirana se vraća u susret. Seferi je sjajno vukao loptu u opasnoj zoni i onda uposlio Ismajlgecija koji je pobjegao Tičinoviću i matirao Čondrića. Na usporenoj snimci se vidjelo da je Ismajlgeci bio u zaleđu, ali pomoćnik nije podigao zastavicu, a kako u pretkolima Konferencijske lige nema VAR-a, glavni sudac je pokazao na centar igrališta.

U 60. minuti velika prilika za Zrinjski u kojoj se našao Barišić nakon kornera. Odbila se lopta do stopera domaće momčadi, a njegov udarac odsjeda na gredi.

U 64. Janković je sjajno uposlio Bilbiju, ali najbolji strijelac Zrinjskog loše hvata loptu i gostujući vratar lagano to kroti. 

Igrao je Zrinjski nešto otvorenije u drugom poluvremenu, a i Tirana je bila ofenzivna jer su i dalje bili u rezultatskom deficitu te smo gledali dobar napadački nogomet. Možda je to bilo pomalo nepotrebno od Zrinjskog, ali su vjerojatno pod dojmom atmosfere željeli uvjerljiviju pobjedu pred svojim navijačima.

No, ona je opasno došla u pitanje u kada je Hasani dva puta opasno zaprijetio kada je ostajao potpuno sam na desnoj vratnici. Prvi put mu je Čondrić obranio, a drugi put je nestvarno promašio prazna vrata i zatresao vanjski dio mreže. Imao je Zrinjski mnogo sreće u tim trenucima.

Uveo je Jakirović nešto defenzivnijeg Sučića umjesto Jankovića te Malekinušića umjesto Jukića, a ranije su ušli Ćuže umjesto Kamenara i Ilinković umjesto Tičinovića.

Dalo je to dodatnu energiju Plemićima koji su svojim prepoznatljivim presingom i kaznili Albance za promašaje u 80. minuti. Savić je uzeo loptu u opasnoj zoni i gurnuo Bilbiju u jedan na jedan situaciju s gostujućim vratarom. Bekaj je obranio njegov udarac, ali lopta se odbija do Marija Ćuže koji nema težak zadatak da je proslijedi u praznu mrežu za 3:1 (ukupno 4:1).

No, u 84. minuti Xhixha je dao tračak nade Tirani kada je lopta nakon prekida sretno došla do njega te zabija za 3:2.

Ipak bilo je to sve što je Tirana napravila u Mostaru te je Zrinjski s dvije pobjede i ukupnih 4:2 zasluženo prošao u 3. pretkolo Konferencijske lige. Mogao je Zrinjski i do veće pobjede u sudačkoj nadoknadi kada je Malekinušić sjajno uposlio Mandića, ali i on pogađa gredu.

No, za tom prilikom nitko u Mostaru neće previše žaliti.

----

Zrinjski je tako spasio obraz bh. nogometa jer je jedini .ostao u Europi. Podsjetimo, Borac, Velež i Tuzla City su svoj europski put završili već na prvoj prepreci. Posebno su sramotne predstave Borca i Veleža jer su Banjalučani ispali od predstavnika Farskih Otoka B36 Tórshavna, dok su od Rođenih bolji bili Maltežani Hamrun Spartans. Tuzla City se i nije imala čemu nadati protiv favoriziranog AZ Alkmaara

14. travanj 2024 05:34