StoryEditor
christian pulišić

Znate li koji je legendarni vatreni pomogao ponajboljem američkom igraču da dobije hrvatsku putovnicu?

Piše desk  /  26.11.2022., 07:12h

Igrač Chelseaja i američke nogometne reprezentacije Christian Pulišić (24) ponajveća je zvijezda svoje momčadi na Svjetskom prvenstvu.

Igrač hrvatskih korijena ima i hrvatsku putovnicu, a dobio ju je prije nekoliko godina. 

Naime, bivši hrvatski kapetan i nekadašnji izbornik Niko Kovač otvorio je put Christianu za transfer u Borussiju Dortmund 2014. godine. Pulišić je tada imao 15 godina, živio je u SAD-u, ali prema statutu FIFA-e, ne bi mu bilo dopušteno preseliti u Njemačku kao igraču izvan Europske unije. Međutim, Pulišićev djed Mate ima hrvatske korijene, s Oliba. I nogometaševo puno ime je Christian Mate.

"Niko Kovač me tada podržao u dobivanju hrvatske putovnice. Puno mi je pomogao. Uvijek mi je kao dječaku bio san igrati za vrhunski klub u Europi. Kad se ukazala prilika da igram za Borussiju, stvarno sam je želio iskoristiti", rekao je Pulišić 2017. godine za Sport Bild. 

Kovač nije previše dvojio. 

"Christian je dobar dečko. Moj brat Robert i ja smo mu pomogli i bili smo u kontaktu i s Borussijom. Imali smo prave kontakte po ovom pitanju i naravno da smo bili jako sretni što je sve uspjelo", objasnio je tada Niko Kovač, podsjeća direktno.hr.

Pulišić je 2019. prešao u Chelsea. Imao je opciju igrati i za Hrvatsku, ali se odlučio za zemlju u kojoj je rođen. 

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 16:50