StoryEditor
vaha o mundijalu:

"Živio sam za utakmicu s Hrvatskom, imao sam neke ideje. Kao čovjeku mi je teško prihvatiti..."

Piše desk  /  18.11.2022., 09:01h

Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru ostalo je još 2 dana, a do prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na turniru u skupini F protiv Maroka 5 dana.

Čelnici Nogometnog saveza Maroka i Vahid Halilhodžić prošlog su ljeta, nakon nekoliko mjeseci natezanja, dogovorili sporazumni raskid ugovora. Vaha nije htio popustiti i vratiti zvijezde koje je otpisao, a u Savezu su odlučili staviti zvijezde ispred čovjeka koji je ostvario impresivne rezultate na uspješnom putu do SP-a.

Vahid Halilhodžić je za Net.hr najavio Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem njega kao izbornika neće biti. Inače, ovo je treći put u karijeri da je Halilhodžić uoči nastupa na SP-u dobio otkaz. Prije mu se to dogodilo s Obalom Bjelokosti 2010. te s Japanom 2018. godine.

Halilhodžić je vodio Maroko u 30 utakmica i upisao 20 pobjeda uz samo tri poraza. Ostavio je reprezentaciju na 22. mjestu Fifine ljestvice. Njegov izbornički potpis, učinak, je jak. Posao je uspješno odrađen...

"Svjetsko prvenstvo, po meni, dolazi u vrlo nezgodnom trenutku jer je većina igrača umorna, posebno oni koji igraju u Europi. Vidite i sami da sve reprezentacije imaju problema s ozljedama. Vjerojatno će to odlučiti, odnosno biti odlučujući faktor, te će one reprezentacije koje će imati najmanje problema s ozljedama, odnosno umorom i formom igrača, imati vjerojatno veće šanse za velikim rezultatom", kazao je Vaha.

Novinar ga je pitao zar na ovom SP-u forma igrača neće biti optimalnija i bolja nego u terminu lipanj-srpanj, nakon naporne sezone... Sad su igrači u boljoj formi nego na kraju sezone, barem bi trebali biti...

"Gledajte, to vam je vrlo varljivo. Ovo sad je period u kojem neki nogometaši igraju po tri utakmice tjedno. Prvenstvo, kupovi i Europa. Igrači su bili u jakom ritmu, a sad su se odmah prebacili na nikad kraće pripreme i nikad kraći odmor. Normalno da su umorni, a posebno su umorni oni koji nastupaju u klubovima koji igraju Ligu prvaka. Baš zbog toga očekujem da bi se mogla dogoditi velika iznenađenja."

Upitan je kako mu Hrvatska i može li opet ostvariti veliki rezultat na turniru.

"Bit ću realan. Hrvatska nogometna reprezentacija će teško ponoviti rezultat kao od prije 4 i pol godine. Taj fenomenalan uspjeh iz Rusije za čitav hrvatski narod teško će se ponoviti i u Kataru, međutim sve je moguće. Hrvatska ima stabilnost, momčad predvođenu fenomenom zvanim Luka Modrić, koji puno pomaže i izborniku u utakmicama, nekoliko novih igrača koji su osvježili reprezentaciju, sa starom gardom poput Kovačića, Brozovića, Perišića, Kramarića, Vide i svih ostalih koji su tu godinama i koji se poznaju. Među njima vlada uigranost, automatizam, i na terenu i izvan njega, što je vrlo važno, hrvatska nogometna reprezentacija može ponoviti uspjeh iz Rusije. Može li otići do finala, teško je u ovom trenutku reći, ali sve je moguće".

Prva utakmica na turniru za Hrvatsku je upravo protiv Maroka 23. studenog u 11.00 po našem vremenu. Upravo je Vaha trebao biti uz Zlatka Dalića, na susjednoj klupi...

"Niti jednu riječ neću reći protiv Maroka niti ću se više vraćati na tu priču, želim to što prije zaboraviti. No, ono što ću reći je da je za uspjeh Maroka u toj utakmici ključno da postoji u momčadi disciplina u radu, ponašanju, disciplina u taktičkim zadaćama na terenu. Jer svaka utakmica na SP-u će biti velika taktička bitka u kojoj će prevladavati navedene stvari. Svjetsko prvenstvo je natjecanje na kojem je najveći domet u tehničko-taktičkim mogućnostima, u izdržljivosti, u pripremi. Svaka reprezentacija na prvenstvu koja neće imati disciplinu u igri vrlo će teško nešto i napraviti, ostvariti neki uspjeh. Sve momčadi bit će, više-manje, izvanredno dobro organizirane. Svaki i mali detalj će se ispitati. Detalja i priprema ima jako puno i sve se to treba prenijeti na igrače, a to se radi iz utakmice u utakmicu, za svaku utakmicu posebno. Jako je puno tu toga, ogroman je to posao".

Upitan je da prokomentira detaljnije svoj mandat u Maroku. Uveo je željeznu disciplinu, odstranio zvijezde koje se nisu željele uklopiti u kolektiv, ostvario sjajne rezultate, ali...

"Sve što sam napravio u svom izborničkom mandatu na klupi Maroka, ti svi rekordni rezultati, nisu, eto i sami vidimo svi, bili dovoljni. Rezultati naši u tom periodu, igra momčadi kao takva... Kad pričamo sad o tome, evo vidite, ali mi smo imali u kvalifikacijama u prosjeku najmanje tri gola po utakmici, što je bilo jako efikasno. Stoga, sve što se meni dogodilo, malo je teško prihvatiti, znate, teško mi je prihvatiti kao čovjeku. Zato ne bih htio pričati ništa više o tome. Teško to netko može shvatiti, takvu stvarnost je teško za shvatiti i prihvatiti, ali moram, nema mi druge."

Neće biti nasuprot Zlatku Daliću i Hrvatskoj. Žao mu je, ali tako je očito moralo biti...

"Naravno da mi je žao što neću voditi Maroko protiv Hrvatske, živio sam za tu utakmicu, već sam se počeo i pripremati za nju. Poznajem više-manje dosta toga, ali trebao bih se upoznati, naravno, s detaljima. Imao sam nekih ideja za tu utakmicu, ganjao sam optimizam, bez obzira na to što je Hrvatska veliki favorit. Ali na SP-u u jednoj utakmici sve je moguće. Samo treba vjerovati i pripremati. Pobjeda se treba zaslužiti, nitko ti ništa neće pokloniti. Treba biti hrabar, talentiran, treba znati, htjeti i biti požrtvovan pritom. I kao takav se može na SP-u do rezultata", zaključio je Vahid Vaha Halilhodžić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:08