Ljiljana Slišković svestrana je i uspješna sportašica u kategoriji osoba sa invaliditetom.FENA/LJILJANA SLIšKOVIć -
StoryEditor
ljudi

Žepčanka Ljiljana Slišković svestrana i uspješna sportašica u kategoriji osoba s invaliditetom

Piše fesna  /  21.08.2022., 16:07h

Četrdesetdvogodišnja Žepčanka ostala je trajno vezana za invalidska kolica nakon što je s 19 godina povrijeđena u prometnoj nesreći

Teška nesreća nije je spriječila da aktivno trenira nekoliko sportova - ronjenje, streljaštvo, atletiku i sportski ribolov. Ujedno obavlja i niz dužnosti u Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, izaslanica je u Skupštini Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

- Moja velika ljubav je ronjenje. Bavim se ronjenjem s opremom i bez opreme, tj ronjenjem na dah. U ovoj disciplini prije četiri godine bila sam europska prvakinja s vremenom dvije minute i 40 sekundi. Zahvaljujući ovom uspjehu u 2019. godini proglašena sam  za najbolju sportašicu BiH u neolimpijskim sportovima. Pobjednica sam više međunarodnih natjecanja u ronjenju na dah u Sloveniji i Srbiji, a bila sam i sudionica natjecanja u Rusiji. Pored toga, druga sam žena invalid na svijetu koja ronila ispod leda, a to sam ostvarila na jezeru Kočevje u Sloveniji - kazala je Slišković u razgovoru za Fenu.

Uz ronjenje aktivno se bavi streljaštvom, kao članica Streljačkog kluba osoba s invaliditetom Maglaj, a prošle godine se uključila u sportski ribolov, kada je sudjelovala na natjecanju Federalne lige osoba s invaliditetom, kao jedina žena u invalidskim kolicima, koja se okušala u tom sportu.

Također je uspješna i u atletici u kojoj je na međunarodnim natjecanjima osvajala prva mjesta u disciplinama bacanja kugle, koplja i diska. Narednog mjeseca očekuje je nastup na Međunarodnom atletskom takmičenju u Zenici, na kojem se nada da će  ponovo osvojiti odličja u sve tri discipline.

Ljiljina velika želja je da nastupi na Paraolimpijskim igrama na kojim ronjenje još uvijek nije uvršteno u program, ali po njenima riječima zadnjih par godina se radi na tome.

Navodi da skupocjenu opremu za ronjenje nabavlja vlastitim sredstvima, jer je općenito malo razumijevanja  za osobe s invaliditetom.  

- Sama se nekako snalazim. Teško je, pogotovo za sportove koji nisu atraktivni. Ronjenje nije paraolimpijski sport. Jako je  zahtjevno, teško je za zdravu osobu, a ne za osobu s invaliditetom. Nije to samo ulazak u vodu i biti pod vodom. Svako svoje natjecanje i trening ne mogu obavljati u svojoj državi, nekada vozim i po tisuću kilometara. Malo je razumijevanje ronilačkih klubova, koji postoje u BiH, da pokažu interes da bi radili s nama, osobama s invaliditetom. Na svaki svoj trening ili edukaciju, moram putovati u Sloveniju ili Srbiju - kazala je Slišković.

Želja joj je da ljude motivira “da jednostavno vide da i osobe s invaliditetom imaju želju i potrebu". 

- Nama ne treba puno, samo želja da netko s nama radi. Žao mi je što imam dosta prijatelja koji imaju želju za ronjenjem, međutim jako je teško da bi se mogli financirati za odlazak u neke druge države, na obuku, na probni zaron. Ronjenje ima veoma veliko značenje posebno za nas osobe u kolicima, jer voda nam je bestežinsko stanje. Ronjenje je i rehabilitacija, ne samo sport ili rekreacija -  kazala je Slišković.

Također, velika joj je želja da se i u BiH obilježi međunarodni Dan bez kolica, kao što je to u zemljama regiona.

- Moji prijatelji u Slovenije su izrazili veliku želju i volju, da pomognu da taj  dan organiziramo i u BiH, da ga ljudi s invaliditetom, bar taj jedan dan provedu bez kolica, da i ostala populacija vidi da smo mi jednostavno vrijedni svake pažnje, da smo veliki borci i da za nas nema prepreka - zaključila je Slišković na kraju razgovora za Fenu. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:24