StoryEditor
Omaž Novaku Đokoviću

Zbog principa, ispravnih ili ne, odrekao se gotovo pet milijuna dolara i dva zlata vrijedna trofeja

Piše Bruno Bošnjak  /  14.07.2022., 13:35h

Gotovo godinu dana o Novaku Đokoviću se razgovara više u kontekstu neteniskih nego teniskih tema. Razlog je dakako odbijanje da se podvrgne cijepljenju, zbog čega je već propustio Australian Open, a izgledno je i da će US Open. Pustili ga na kraju u SAD ili ne, on odluku neće mijenjati, stoga poanta osvrta ostaje ista.

Bez namjere iznošenja vrijednosnog stava o njegovom gledištu po pitanju cijepljenja, ipak uz napomenu da se ne podudara s Đokovićevim, valja obratiti pažnju na jednu vrlinu koja u današnjem svijetu, pogotovo među znanim javnim osobama, gotovo posve iščezava.

U mrtvoj trci za titulu najtrofejnijeg tenisača u povijesti i međusobnom skidanju rekorda, koji vjerojatno stoljećima neće biti srušen, svaka Grand Slam titula zlata vrijedi. Troboj se pretvorio u dvoboj, Federer je praktično ispao, te 35-godišnji Đoković (21) i 36-godišnji Nadal (22) jedan drugog guraju do krajnjih granica.

Sportske velikane odlikuje neutaživa žeđ za pobjedama, a ista pogotovo raste kad se ruše rekordi i stječe epitet najboljeg ikad, ili makar najtrofejnijeg, stoga vrijedi skinuti kapu čovjeku koji se zbog principa unaprijed odrekne (najmanje) dva krucijalna naslova u toj utrci, pri čemu je jedan ugrabio upravo Španjolac.

Iako manje važno, nije izlišno spomenuti i financijsku stranu. Titule na ta dva turnira donose ukupno gotovo pet milijuna dolara, a tu je i nekolicina drugih propuštenih turnira iz Masters serije.

Uz sve navedeno, voljeli ga ili ne, podržavali njegovu odluku ili ne, u vremenu kad se sve lakše prodaju obraz i principi, Đoković zaslužuje poštovanje zbog principijelnosti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:20