StoryEditor
francuski stručnjak

Wenger o Hrvatskoj: "Mali broj stanovnika je njihova prednost"

Piše desk  /  07.09.2023., 12:45h

Jedan od najuspješnijih trenera svih vremena i legenda Arsenala Arsene Wenger prije pet godina je napustio klupu Topnika i ulogu prvog trenera, ali i u 74. godini i dalje je aktivan u nogometu. Trenutno obnaša dužnost FIFA-inog šefa globalnog nogometnog razvoja, a u velikom intervjuu za britanski Independent dotaknuo se i Hrvatske:

"Ono što smo otkrili i što objašnjava zemlje poput Hrvatske i Urugvaja, koje su male države s tri milijuna ljudi, jest da je broj dobrih igrača na malom uzorku važniji od broja dobrih igrača na velikom uzorku. Prije 40 godina napravio sam studiju za Nizozemsku i shvatio sam zašto želim spojiti najbolje s najboljima. Budući da igraju jedni protiv drugih, stimuliraju jedni druge. To objašnjava zemlje s manje stanovnika poput Nizozemske, Hrvatske, Urugvaja."

"Uspjeh nije rezerviran samo na velike zemlje"

Dotaknuo se i uspjeha Hrvatske na svjetskim prvenstvima: "Hrvatska je bila ušla među najbolje četiri reprezentacije na posljednja dva Svjetska prvenstva, to znači da uspjeh nije rezerviran samo na velike zemlje. Uspjeh je usmjeren na kvalitetu obrazovanja i organizacije."

Spomenuo je i hrvatske klubove: "Na primjer, Hrvatska danas ne može konkurirati sa svojim klubovima na vrhunskoj razini, jer igrači rano odlaze. Zatim se vraćaju u reprezentaciju i onda su nagrađeni za kvalitetu svog rada."

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 14:07