StoryEditor
hrvatski defenzivac

Vušković saznao novi datum suđenja. Sučaj može završiti oslobađajućom presudom ili četverogodišnjom suspenzijom

Piše desk  /  06.02.2024., 12:48h

Mariju Vuškoviću (22) će se 14. i 15. svibnja na Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei suditi zbog dopinga. Podsjetimo, sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) u Frankfurtu u ožujku 2023. proglasio je mladog hrvatskog braniča i člana HSV-a krivim za korištenje dopinga te ga suspendirao na dvije godine.

"Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a je s dovoljnom sigurnošću uvjeren da su analize A i B uzoraka igračevog urina pokazale prisutnost egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO-a. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a," rekao je tada Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB-a. 

Međutim, Vuškovićevi odvjetnici podnijeli su žalbu CAS-u i višem stupnju njemačkog sportskog suda, Federalnom sudu. Dok se ne završi postupak na CAS-u, Federalni sud neće postupati, potvrdio je krajem travnja prošle godine njegov predsjednik Achim Späth. Također, otpočetka slučaja govori se o potencijalnim pogreškama u načinu analiza uzoraka urina.

Vušković može biti oslobođen ili dobiti četverogodišnju suspenziju

Stručnjak i odvjetnik CAS-a Horst Kletke objasnio je kako će se presuda nakon iznošenja dokaza čekati između dva i šest tjedana, ali može trajati i dulje i kraće. Vušković otpočetka tvrdi da je nevin i traži oslobađajuću presudu, dok Nacionalna dopinška agencija (NADA) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) traže udvostručenje kazne, odnosno s dvije na četiri godine.

S obzirom na to da je posljednju utakmicu odigrao 9. studenog 2022. godine, produljenje ionako teške kazne vjerojatno bi značilo kraj njegove profesionalne karijere i bilo bi čudo kada bi nakon toga vratio. 

Kletke je u razgovoru za Hamburger Abendblatt potvrdio da Vuškovićev slučaj može završiti "samo oslobađajućom presudom ili četverogodišnjom zabranom" te "očekuje da će CAS donijeti drugačiju procjenu od sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza".

Mario je stariji brat najskupljeg igrača Hajduka ikad Luke Vuškovića (16), kojeg je Hajduk prošle godine prodao Tottenhamu. Mario je također prošao sve mlađe uzraste Hajduka i za prvu momčad odigrao 48 utakmica. 

HSV ga je 2021. doveo na posudbu za 1.2 milijuna eura, a potom i otkupio za, prema podacima Transfermarkta, još tri milijuna eura. S klubom iz Hamburga ima ugovor do 2025. godine. Osim toga, Vušković ima 15 nastupa za hrvatsku U-21 reprezentaciju.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 07:32