StoryEditor
rukometna legenda

Vujović: "Glupo je za reći, ali cirkus s koronom je najviše pomogao Hrvatskoj"

Piše desk  /  19.01.2022., 22:21h
Nakon što je uspješno završila prvi krug, Hrvatska će u četvrtak četvrtfinalnu grupu otvoriti protiv Crne Gore, u subotu će igrati protiv najvećeg favorita za zlato Danske, u ponedjeljak joj je rival sjajni Island, a u srijedu će tražiti bodove protiv najveće senzacije Eura, Nizozemske.

S obzirom na to da u nastavak natjecanja Hrvatska nije prenijele bodove, a da objektivno jače reprezentacije Danska, Francuska i Island imaju početna dva boda, momčadi Hrvoja Horvata je za polufinale potrebno čudo. S tim se slaže i nekad najbolji igrač svijeta Veselin Vujović koji je za kao rođeni Cetinjanin najviše pomogao da upoznamo Crnu Goru, prvog idućeg rivala Hrvatske.

S obzirom na kaos oko korone i činjenicu da skoro svaka reprezentacija tijekom turnira ostaje bez nekih igrača, kakav vam se čini rukomet u prvom krugu?

Iznenađujuće dobar. Da nije bilo korone, neki momci koji su se pokazali u fantastičnom izdanju ne bi nikad dobili šansu. Pogledajte malog Lučina kod Hrvatske. Dečko vjerojatno ne bi ni bio na Euru, a pokazao se kao možda i najbolji igrač i totalno iznenađenje Eura.

Također, oduševila me i posjeta na utakmicama u Szegedu. Kako je Mađarska sad ispala, ne vjerujem da će biti tako u Budimpešti u drugom krugu, ali to je mađarski problem. Neka se dobro zamisle u čemu su pogriješili i što im se dogodilo. Ukupno, gledajući kako je turnir počeo, mogu reći da sam ugodno iznenađen kvalitetom rukometa koji gledamo, kazao je Vujović za Index.

Hrvatska u četvrtak otvara drugi krug protiv Crne Gore. Je li prolaz Crne Gore protiv Slovenije za vas senzacija?

Senzacija nije, ali iznenađenje jest. Obje reprezentacije poznajem jako dobro. Naravno da je Slovenija puno kvalitetnija ekipa, ali od početka turnira se vidjelo da tu nešto ozbiljno ne štima. Mučili su se s Makedonijom, Danci su ih s pola snage pomeli, a Crna Gora je voljom, željom i srcem dobila tu utakmicu iako, ponavljam, Slovenija je bolja momčad.

Vjerujte mi, neće Hrvatskoj biti lako. Crna Gora ima fantastičnog golmana Simića koji je na kraju sam ubio Sloveniju. Vraća se Stevan Vujović, tu je Branko Vujović i Stefan Čavor. Odlična vanjska linija, a Crnu Goru krasi jak karakter, izuzetan natjecateljski duh i činjenica da protiv Hrvatske nemaju što izgubiti. Hrvatska je bolja, kvalitetnija, ali namučit će se ozbiljno da dobije Crnu Goru.

Nizozemska je najveći hit ovog Eura. Otkud oni u ovoj priči?

Nizozemska je iznenađenje samo za one koji rukomet prate jednom godišnje, kad su velika natjecanja. U posljednjih nekoliko godina strašno ulažu u rukomet, a to se najbolje vidi po rezultatima ženske reprezentacije koja je bila i svjetski prvak i u posljednje vrijeme je stalno u vrhu.

Nizozemska je učila rukomet praktički ni iz ničega, krenuli su od nule, ali radi o sportskoj naciji koja kad se nečega primi, onda to radi maksimalno ozbiljno. Imaju odličnu akademiju, ozbiljno rade s mladima, a za izbornika su doveli Islanđanina Erlingura Richardssona koji je od relativno uskog kadra stvorio ekipu koja igra nevjerojatno brz i atraktivan rukomet.

Njihova škola nije ona stara jugoslavenska, ruska ili rumunjska škola, pa kad taj rukomet postane predvidiv, onda se prebacuje na neke nove trendove. Nizozemci su odmah odlučili krenuti s novim i to rade fantastično. Njihova bekovska linija je niska, to su momci od 183, 185 i 173 centimetra.

Vjerojatno ti igrači nikad u Hrvatskoj ili Srbiji ne bi dobili šansu, ali između snage i brzine oni su se odlučili za ovo drugo. Kod nas prolazi samo ako imaš 120 kilograma i dva metra. Nizozemci su pokazali da se moderan rukomet može igrati i ako nemate igrače poput Gojuna ili Marsenića.

Dva glavna igrača su im Luc Steins iz PSG-a na srednjem i Kay Smits iz Magdeburga, koji je najbolji strijelac Eura. Njih dvojicu sam primijetio prije nekoliko godina kad sam kao izbornik Slovenije igrao protiv Nizozemske. Obje smo utakmice dobili na gol-dva razlike, ali krv smo propišali da ih nekako slomimo.

Tada su me njih dvojica oduševila i kad sam bio na klupi Zagreba želio sam ih dovesti, no imali su već angažman i to nije bilo moguće. Igraju napadački rukomet, brzo i okomito, s puno dodavanja i s kratkim napadima. Igraju na puno golova te uz Island po meni igraju najljepše na ovom turniru. Hrvatska će protiv njih imati puno problema.

Danska zasad izgleda nepobjedivo. Jesu li Danci i za vas najveći favoriti za zlato?

Jesu, ali ne bih rekao da igraju nešto posebno impresivno. No mogu to razumjeti. Svakog rivala gaze s deset razlike i onda je logično da spuste gas. No, kad vidim kakav roster imaju, kako su pokriveni na svim pozicijama, zaista izgledaju strašno. Danska će protiv Hrvatska biti veliki favorit, ali nije da je Hrvatska bez šanse.

No, da bi napravila iznenađenje, Hrvatska treba odigrati iznad svojih objektivnih mogućnosti. Svaki igrač mora biti na svom maksimumu i ako se Duvnjak vrati s 5-1 obranom, on kao po meni najbolji igrač svijeta može puno štete napraviti danskom protoku lopte. Dogodi li se to, postanu li Danci nervozni, jer se do sada nisu susreli s ravnopravnim rivalom, moglo bi biti svašta.

Kako komentirate nastup Hrvatske, posebice ako uzmemo u obzir da Horvat do samog početka utakmice ne zna s kojim će sastavom igrati, pa je čak zvao i Gojuna koji je 48 sati prije utakmice s Ukrajinom u Indexovom studiju komentirao derbi sa Srbijom?

Vidio sam to i što reći nego da je to sve skupa smiješno. Međutim, kako se ono kaže, nije svako zlo za zlo. Da nije bilo ove proklete pošasti, ne bi 30 igrača dobilo šansu. Hrvatska je pokazala da ima nevjerojatnu širinu i ešalon odličnih mladih igrača. Također, vraćaju se u reprezentaciju neki igrači kojih nije bilo odavno.

Baš mi je drago da se vraća i Alilović. Mirko je ljudina, prava momčina i fantastičan golman i zbog nekog glupog sukoba nije ga bilo u reprezentaciji već četiri godine. Zaslužio je biti tu. Koliko god to glupo zvučalo, svi ovi problemi s koronom na neki način su pomogli Hrvatskoj koja je pokazala da je i dalje prava rukometna sila jer nema puno ekipa u svijetu da imaju takvu širinu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:55