StoryEditor
derbi u splitu

Više od 50 uhićenih u Splitu, tri policajca prevezena u bolnicu

Piše desk  /  04.04.2024., 08:38h

Sinoć su po završetku utakmice polufinala Hrvatskog nogometnog kupa i pobjede Dinama nad Hajdukom 1:0 izbili veliki navijački neredi. Maskirani pripadnici Torcide probili su ogradu na sjevernoj tribini Poljuda i upali na travnjak bacajući bengalke, zbog čega su igrači obje momčadi pobjegli u svlačionice.

Torcidaši su se nastavili kretati prema jugozapadnoj tribini, gdje su bili smješteni Bad Blue Boysi. Međutim, policija je brzom intervencijom uspjela spriječiti izravan sukob navijačkih skupina potjeravši torcidaše nazad na sjevernu tribinu, prenosi Index.

No oni su tada počeli trgati sjedalice i bacati ih na policajce. U jednom trenutku iskoristili su i stol koji služi kao šank ispod tribine te su ga bacili sa svoje tribine. U konačnici su napustili tribinu, ali su se neredi preselili na gradske ulice. 

Letjele bengalke, boce, kamenje...

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske priopćili su da su na ulicama oko stadiona veće skupine huligana nastavile napadati policajce. Huligani su na policajce bacali upaljene bengalke, boce, kamenje i druge predmete. Čupali su stabla zasađena uz prometnice. Odjekivale su eksplozije topovskih udara. 

Najmanje tri policajca prevezena su u splitsku bolnicu, gdje im je pružena liječnička pomoć. Oštećeno je i jedno službeno vozilo. Na području između Zrinsko-Frankopanske ulice do Poljane Tina Ujevića zapaljeno je više kontejnera. 

Neki od zapaljenih kontejnera potom su izgurani na cestu. Na teren su izašli vatrogasci koji su uz pomoć policije gasili podmetnute požare. Na više mjesta postojala je opasnost da se vatra proširi na vozila parkirana uz zapaljene kontejnere, što je zahtijevalo žurnu intervenciju vatrogasaca. 

Gostujući navijači i igrači zadržani na stadionu

Policajci su čuvali vatrogasce kako i oni ne bi postali meta huligana. Iz policije navode da su zaprimili brojne dojave Splićana koji su bili zabrinuti za svoju imovinu zbog prisutnosti većeg broja navijača na javnim površinama.

Područje oko Poljuda cijelo vrijeme je nadlijetao helikopter. Situacija se smirila oko 22:30, a policija je tijekom noći nastavila nadzirati javne površine kako bi se onemogućilo ponovno okupljanje izgrednika. 

Do završetka javnog okupljanja privedena su ukupno 24 navijača, a nakon završetka javnog okupljanja njih još 27. Tijekom narednih dana vjerojatno će biti dodatnih privođenja. Policija je Dinamove nogometaše i navijače držala na stadionu sve do 23 sata.

O neredima se na Facebooku oglasio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. "Nema opravdanja za nasilje te strogo osuđujem nerede i uništavanje imovine koji su se zbili na stadionu i oko njega nakon utakmice. Žao mi je zbog ovakvih nemilih scena i nadam se da ih nikad više nećemo gledati u našem gradu", napisao je. 

Zna

20. svibanj 2024 00:40