StoryEditor
ispali iz serie b

Veliki neredi u Bresciji nakon povijesne katastrofe: Navijači palili automobile igrača, nogometaši i njihove obitelji ostali zatočeni na stadionu

Piše desk  /  02.06.2023., 09:47h

Brescia, kultni klub za koji su igrali Roberto Baggio, Andrea Pirlo, Luca Toni i Pep Guardiola, dramatično je na svom terenu doživjela povijesnu katastrofu. Na uzvratu doigravanja za opstanak u Serie B sve do pete minute sudačke nadoknade vodila je 1:0 protiv Cosenze, koja je istim rezultatom pobijedila u prvom meču.

No, onda su gosti izjednačili u zadnjem napadu i tako se spasili ispadanja na oduševljenje svojih navijača, koji su s drugog kraja Italije, juga, došli na sjever zemlje. Naravno, to je izazvalo ogorčenje navijača Brescie jer je njihov klub prije samo tri godine igrao u Serie A, a sada je poslije 38 godina ispao u treću ligu. No, nitko nije mogao naslutjeti u što će se pretvoriti to ogorčenje domaćih ultrasa.

Navijači Brescie su odmah nakon primljenog gola zasuli teren pirotehnikom, poslije čega su sa sjeverne tribine utrčali u teren mašući bakljama, na što su suci i igrači oba kluba pobjegli u svlačionice. Sudac je, naravno, prije bijega prekinuo utakmicu. Meč se nastavio nakon što je policija uspjela potisnuti navijače Brescie s terena, i to poslije žestoke bitke s njima.

Nakon tog okršaja navijači Brescie su otišli sa stadiona, ali kako bi izvan njega radili kaos. S parkinga su bakljama, raketama i petardama zasuli tribinu s gostujućim navijačima, na što je sudac definitivno okončao meč iako se trebala igrati još minuta i pol. Huligansko divljanje tada se nastavilo oko stadiona.

Zapalili auto igrača svog kluba, demolirali trening-kamp i postavili sačekuše po gradu

Navijači Brescie zapalili su aute, među kojima i onaj Mathieua Huarda, braniča svog kluba, te se nastavili tući s policijom u ulicama oko stadiona. Dio ultrasa otišao je do 20 kilometara udaljenog trening-kampa Brescie te ga demolirao.

Navijači Brescie su nakon toga po cijelom gradu uspostavili punktove, a u tim sačekušama vrebali su na sve: policiju, suparničke navijače, igrače kluba za koji navijaju... Zato su igrači Brescie, ali i članovi njihove obitelji, do ranih jutarnjih sati, dok se razularena svjetina nije razišla, ostali zaključani na stadionu pod policijskom zaštitom.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 12:00