Bratislava, Slovacka - Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022., Slovacka - Hrvatska.Zlatko Dalic.SLAVKO MIDZOR/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
nema napadača - nema golova

Velika četiri boda s teških gostovanja, ali ponovno blijeda igra: Dalić mora nešto pod hitno mijenjati

Toni RaspudićPiše Toni Raspudić  /  05.09.2021., 10:09h
Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je tešku, ali iznimno važnu pobjedu od minimalnih 1:0 na gostovanju god Slovačke.

Ponovno Vatreni nisu briljirali i ponovno napad, koji je odlaskom Marija Mandžukića postao rak rana ove reprezentacije, nije ništa napravio. Izbornik Zlatko Dalić je pokušao promijeniti stvari stavljanjem novih lica u prvih 11, ali ni to nije funkcioniralo.

Hrvatska i dalje i bez Luke Modrića ima tu sredinu, Hrvatska i dalje ima posjed, ali završnog pasa i stvaranja velikih prilika i dalje nema. Nema okomite lopte kroz sredinu koja bi pronašla napadača te se igra okreće na bokove.

I Sosa i Juranović su protiv Slovačke imali veće uloge u napadu od Čolaka ili Livaje. Pokušavalo se ubačajima bekova koji nisu ni bili bogzna što u ovoj utakmici ili dalekometnim udarcima trojice ofenzivnih veznjaka.

Na kraju ipak pobjeda, na silu izborena. Gol Brozovića u 86. minuti sjajnim volejem nakon prekida za velika tri boda. Taj gol kao i obrane debitanta Ivušića ostavili su Hrvate kao glavne favorite u borbi za prvo mjesto, ali je i skinut veliki teret s leđa Zlatka Dalića. No, izbornik će i dalje biti pod pritiskom javnosti, opravdano, jer se u igri Hrvatske već dugo ništa ne mijenja, ništa ne ide na bolje.

"Čestitam dečkima, ali ne na pobjedi, nego na borbenosti, agresivnosti i htijenju. Nisu odustajali i zato im je stigla nagrada. Najviše nas je sputavao katastrofalan teren, koji nam je onemogućavao zadnji pas", kazao je Dalić nakon utakmice.

Da, Vatreni su protiv Rusije i Slovačke igrali bez kapetana Luke Modrića i bio je to veliki hendikep. Ali, neće ni Modrić vječno igrati i bila je idealna prilika vidjeti život bez njega.

Bez Modrića, Hrvatska ima priliku igrati s dodatnim ofenzivnim veznjakom ili polušpicom. Ovo prvo s ofenzivnim veznjakom je probano i previše puta i jednostavno ne funkcionira. Igru s polušpicom još nismo probali u ovim kvalifikacijama. Da, stavljao je Dalić Kramarića u sastav, ali igrač Hoffenheima nikako da zaigra na svojoj prirodnoj poziciji. Kramarić nije krilo i to se mora shvatiti i na toj poziciji nikada neće dati svoje najbolje partije. Zato nikako nema smisla kritizirati ga za loše igre i time riskirati da čovjeku 'prekipi'.

Daliću je preostala još jedna opcija, a to je da promjeni formaciju, a čini se kako je i javnost sve više za to. Prelazak u 3-4-2-1 ili formaciju Tuchelovog Chelseaja. U toj formaciji Juranović i Sosa dobivaju još važnije uloge i kao da Dalić ne želi staviti to veliko breme na njihova leđa.

Naravno, s tom formacijom neki igrači, kao Kramarić će biti bliže svojim prirodnim pozicijama, ali Perišić i Oršić neće, a povratkom Modrića otpada i jedan veznjak; Kovačić ili Brozović.

Možda i tu leži odgovor zašto se ranije nije krenulo s ovom formacijom, ali opet s druge strane, nešto se mora mijenjati i nadomjestiti nevidljivost napadača.

Ali, opet kada se sve zbroji, unatoč lošoj igri, Hrvati su donijeli 4 boda s dva najteža gostovanja u skupini i pobjedom nad Slovenijom na vjerojatno prepunim Poljudom, Vatreni će biti korak bliže Kataru i novom velikom natjecanju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:33