StoryEditor
svladali sarajevo

Velež osvojio Kup Bosne i Hercegovine

Piše fena  /  19.05.2022., 21:46h

Pred oko 10.000 gledalaca na zeničkom Stadionu Bilino polje, Sarajevo i Velež odigrali su meč finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojem u regularnom dijelu nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju penala.

Više sreće i koncentracije imali su nogometaši Veleža, koji su slavili s konačnih 4:3, a pobjedonosni gol za prvi trofej Kupa BiH za mostarski tim postigao je Ubiratan de Souza Brandao. 

Meč su bolje bile otvorile Sarajlije, koje su već na otvaranju imale dvije velike šanse. Prvo je Rifet Kapić na isteku 3. minute šutirao pored gola, a minutu kasnije i Anel Hebibović također je neuspješno pokušao gađati donji desni ugao golmana Marka Jovičića.

Na isteku 16. minuta priliku za Sarajevo imao je i Nihad Mujakić, ali je golman Jovičić obranio njegov šut. Obranio je i u 17. minuti golman Sarajeva Belmin Dizdarević šut Veležovog napadača Alena Dejanovića.  

Sarajevo je u 31. minuti ponovo imalo dvije velike prilike, koje nisu uspjeli pretvoriti u gol. Prvo je šut Anela Hebibovića s oko sedam metara obranio golman Jovičić, a odbijenu loptu Asmir Suljić je s 10-ak metara iskosa s lijeve strane poslao pored gola. Kapić je i u 42. minuti silovito šutirao s 18 metara, ali je lopta otišla preko gola pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku je Velež uspio potpuno uspostaviti terensku inicijativu, ali nije stvorio izgledne prilike pred golom Sarajeva. Ponovo je dobru priliku imalo Sarajevo, nakon što je Hebibović u 66. minuti u 16- ercu Veleža proigrao Mersudina Ahmetovića. Ahmetović je krenuo prema golmanu Jovičiću, koji je obranio njegov ne tako snažan šut s oko 10-ak metara.

Velež je u 86. minuti dobio Slobodan udarac na oko 22 metra iskosa s lijeve strane, ali se lopta nakon šuta Ede Vehabovića od živog zida Sarajeva odbila u korner. Dejanović je u 89. Minuti umakao obrani Sarajeva, ali je s lijeve strane šutirao pored gola.

Sarajevo je u 90. minuti ostalo s igračem manje, jer je Halid Šabanović na oko 20 metara s lijeve strane srušio Ubiratana Brandaoa, ali je susret okončan rezultatom 0:0. Odmah se pristupilo izvođenju penala.

Rezervni golman Veleža Slaviša Bogdanović, koji je ušao u 90. minuti upravo zbog penala, obranio je u 2. seriji penal Dalu Varešanoviću. Golman Sarajeva Belmin Dizdarević u 3. seriji obranio je šut Denisa Zvonića, a Bogdanović u 4. seriji Mirku Oremušu. Nakon što je Omar Pršeš realizirao penal i doveo Velež u vodstvo od 3:2, a Darko Bodul pogodio za poravnanje na 3:3, pobjedonosni gol za prvi trofej Kupa BiH za Velež postigao je- Brandao.  

Velež je na putu do finala i trofeja Kupa BiH izbacio Zvijezdu 09 (3:0), HNK Slogu iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja (6:0), Široki Brijeg (0:1 i 4:0) te u polufinalu Tuzla City (1:0 i 4:0).  

Sarajevo je do finala izbacilo Alfu iz Modriče (4:1), Ljubić (1:0), Slobodu iz Tuzle (0:0 i 2:0) te u polufinalu Igman iz Konjica (2:0 i 2:0).

Dnevnik.ba

05. listopad 2023 01:36