StoryEditor
miroslav vasilj

Uspjeh Zrinjskoga – putokaz za gospodarstvo, zdravstvo, politiku...

Piše Miroslav Vasilj  /  03.12.2021., 11:53h
Nekako samozatajno. Bez velike pompe. Bez velikih najava HŠK Zrinjski je osvojio jesensku titulu nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine. Što nam to ovaj uspjeh Zrinjskoga govori? Kada imate kvalitetne ljude na pravim mjestima, kada radite uporno, kada imate viziju moguće je. Da, moguće je čak i bez velikih financijskih ulaganja.

Piše: Miroslav Vasilj / Pogled.ba

Brojni su zaslužni što Zrinjski ove godine ruši brojne rekorde. Što je gotovo pomeo konkurenciju. No nekako se dvojac - trener Sergej Jakirović i Nemanja Bilbija izdvajaju. Profesor, kako s pravom zovu Jakirovića, svakoj utakmici pristupa sustavno, analitički baš kao znanstvenik. Ne nije on onaj tip trenera laptopaša, ali se služi novim tehnologijama koliko mu one trebaju. Na stadionu je svaki dan i kaže da bez toga ne bi mogao zamisliti svoj život. I vidi se to po rezultatu kojega je postigao i to ne samo sa Zrinjskim. S druge strane Nemanja Bilbija trpa golove. Ruši rekorde, ne samo u Zrinjskom, nego bi uskoro mogao i što se tiče Premier lige. I tako vuče cijelu ekipu. Može se reći da sigurnost koju Modrić donosi Vatrenima, Bilbija s jednakom mjerom donosi Plemićima.

Inače, upravo u ovim trenutcima sportska industrija doživljava nevjerojatan uspon na cijelom europskom kontinentu. Manji klubovi se snalaze na razne načine glede opstanka, a veliki u ostvarivanju profita. Prvi pribjegavaju strategiji prikupljanja novca od lokalne zajednice - gradski i regionalni proračuni. A moćni stimuliraju priljev kapitala kroz prodaju opreme, dresova, navijačkih rekvizita…. Tu je i reklamiranje i sklapanje sponzorskih ugovora. Nogomet čak privlači i one biznismene koji u njega ne ulažu iz ekonomskih razloga nego zbog prestiža, kredibiliteta, to jest socijalnoga kapitala.

Također, klubovi su osmislili mehanizme koji su im omogućili uvećati prihode od TV prava.

Medijacija sporta, kako sociolozi nazivaju spregu između sporta i medija, na svakom je koraku. No simbioza između sporta i medija zaobišla je BiH. Naravno, svjesni smo da se ne možemo mjeriti s bogatima, velikima, boljima, ali možemo sukladno našim mogućnostima uzeti ono najbolje i prilagoditi ga bosanskohercegovačkoj stvarnosti. Liga bi bila kvalitetnija, a tko zna, možda bi bh. klubovi u europskim pretkolima stigli dalje nego do sada. No vratimo se uspjehu Zrinjskoga. Ništa još nije gotovo jer nakon zimske stanke slijedi drugi dio prvenstva. No profesor  osim prvenstva ima još jedan možda izazovniji cilj, a on se zove iskorak u Europi. Tako su trener Jakirović, nogometaši, uprava, nevidljive službe u klubu, navijači, oni koji su ulagali u Zrinjski, postali svojevrsni putokaz za mnoge segmente našega društva od gospodarstva, zdravstva, umjetnosti do politike. Poslali su važnu poruku. Da, ipak se može uspjeti i u ovakvoj BiH! Zato ova jesenska titula ima još veći značaj.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:30