StoryEditor
ivan ljubučić

Uskoro film u kojem govori i Federer: Kao izbjeglica protjeran iz Banjaluke, postao jedan od najboljih svjetskih tenisača

Piše desk  /  18.11.2023., 09:50h

Ivan Ljubićič jedan od najboljih tenisača svih vremena, rođen je u Banjaluci, a sa svega 12 godina bio je državni prvak Jugoslavije.

Dokumentarni film o Ivan Ljubičiću trebao bi biti premijerno prikazan krajem godine, a nosi naziv “Ljubo, čovjek kojeg je spasio tenis”, tvrdi talijanski Sky Sport.

Tenisač rođen u BiH, između ostalog je u filmu je govorio i o detaljima, kada je napuštao rodni grad.

Ljubičić ističe, kako je sanjao 25 godina o svom domu, a taj osjećaj je opisao kao da mu je djetinjstvo bilo ukradeno.

“Pamtim taj osjećaj usamljenosti, nedostajala je mogućnost da dobijem nekakvu orijentacijsku točku. Mislim da sam došao do visokog nivoa u tenisu zahvaljujući i tim poteškoćama koje sam prošao”, istakao je Banjalučanin.

Početkom rata u Bosni Hercegovini, morao je napustiti rodnio grad. Od ranije je poznata priča, da je Ivan s majkom Hazirom i starijim bratom Vladom, stigao kao izbjeglica u Hrvatsku 1992. godine.

Njegova otac Marko nije mogao napustiti Banjaluku, jer su mu pravili problem i nisu dozvoljavali da zajedno izađe iz grada s obitelji. Ali, nekoliko mjeseci kasnije, uspio je otac Ljubičić da dođe do svoje obitelji.

Dolaskom u Hrvatsku, Ivan Ljubičić se premješta u Italiju, gdje počinje graditi tenisku karijeru, a sve ostalo je povijest.

Četrdesetčetverogodišnji Ljubičić u najbolje vrijeme karijere, bio je broj tri na svijetu 2006. godine. Tijekom bogate karijere osvojio je 10 ATP turnira. Najvrijedniji je Indian Wells, kada je svladalo Andyja Roddicka. Sve je okrunio broncom na Olimpijskim igrama u Atini, u dublu s Mariom Aničićem, te titulom Davis Cupa s Hrvatskom. Od tenisa je u karijeri zaradio 10 milijuna eura.

Poznat je i kao dugogodišnji trener legendarnog Rogera Federera, a upravo će i on govoriti u filmu o Ivanu Ljubičiću.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 13:26