StoryEditor
zagreb

Ugovor je spreman: Ruši se stari Maksimir, zna se gdje će Dinamo u međuvremenu igrati

Piše desk  /  21.02.2024., 11:59h

Dvije vrijedne medalje sa svjetskih prvenstava kasnije, Hrvatska je napokon krenula u proces obnove stadionske infrastrukture. Ruši se stari Maksimir, gradit će se i novi, a i Kranjčevićeva će dobiti novo ruho.

Misli li se izgraditi stadion u Zagrebu, valja riješiti spor Grada, Vlade i Nadbiskupije. Čak 27 godina kasnije, čini se da je napokon došlo do dogovora, sve je spremno za potpis ugovora o gradnji novog stadiona, prenosi Direktno.

Kako je sve dogovoreno? Crkva će darovati dio zemljišta na kojem trenutačno leži stadion, a zauzvrat dobiti deset lokacija u Gradu za izgradnju ili rekonstrukciju crkava ili drugih objekata.

Novi izgled stadiona prema dostupnim renderima izgleda kudikamo drugačije od postojeće strukture koja ima razdvojene tribine. Tribine će biti spojene, bit će to zdanje dostojno velikih natjecanja i Lige prvaka. 

Početak radova ovisi o Kranjčevićevoj

Iako je najlakše uzeti bager i krenuti u rušenje, Dinamo prije početka radova mora pronaći zamjenski stadion. To će biti Kranjčevićeva, ali tamo Dinamo ne može ići dok se taj stadion ne obnovi.

Radovi na Trešnjevci su već trebali krenuti, ali kao i obično, projekt kasni. Prema sada dostupnim informacijama, radovi neće biti gotovi prije 2025. godine, što bi značilo da se projekt novog Maksimira ne očekuje prije 2026.

Stadion će se graditi uz pomoć privatnog investitora koji bi potom dobio stadion u koncesiju, a cijena projekta je otprilike 60 milijuna eura. Kapacitet bi trebao biti sličan postojećem Maksimiru, primat će nešto više od 30 tisuća ljudi.

Sve je već moglo biti gotovo

Priča o novom Maksimiru i nacionalnom stadionu provlači se još od Rusije, odnosno 2018. godine kada su Vatreni dogurali do srebra i tako okrunili rad cijele jedne generacije.

Spominjala se tada Kajzerica kao lokacija takvog novog zdanja, no odmah po završetku prvenstva, priča je otišla u zaborav. Novi stadion treba Zagrebu i zbog Dinama i zbog reprezentcije, to je činjenica, ali je pitanje zašto se o svemu nije mislilo nekoliko godina ranije, sada bi već sve bilo gotovo.

Betis bi trenirao na novom Maksimiru, ne bi bilo opetovanih komentara na "ruglo" koje je ugostilo i nekoliko utakmica Lige prvaka. Ovako ćemo čekati još neko vrijeme. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:55