StoryEditor
kršenje financijskih odredbi

UEFA žestoko kaznila HNS: Osijeku i Rijeci prijeti izbacivanje iz svih natjecanja

Piše desk  /  23.01.2024., 10:56h

U ožujku prošle godine stigle su prve kazne UEFA-e prema domaćim klubovima i to na adrese Rijeke i Osijeka. Na Rujevicu je stigao račun na 450 tisuća eura, a u Osijek 600 tisuća i to sve zbog kršenja financijskih odredbi Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova. Čeka ih sada još veća kazna ako u budućnosti isto naprave.

Prijeti im čak i izbacivanje iz idućeg natjecanja u koje se kvalificiraju u iduće tri sezone. Isto tako, Nacional piše kako se HNS nije očitovao o ova dva slučaja te je nejasno kako su klubovi prošli domaće licenciranje za europska natjecanja. UEFA je provela istragu u HNS-u koja je dovela do zaključka kako su klubovima nelegalno izdane licence za sezonu 2022/23. 

Praktički je prošla sezona HNL-a bila neregularna jer su nastupila dva kluba koja su morali biti kažnjena. UEFA je žestoko kaznila HNS, financijski bezuvjetno sa 100 tisuća eura i uvjetno sa 150 tisuća eura. U iduće tri sezone savez mora osim izdavanja pravilnih licenci provesti sve iz potpisane nagodbe. 

Obaveze HNS-a

Savez prema nagodbi mora: ažurirati domaći pravilnik o licencama, uvesti preliminarni datum provjere licenci prije krajnjeg UEFA roka (31. ožujka), a HNS-ov stručnjak za licenciranja mora izdavati detaljnije izvješće. Dužni su i održati barem jednu radionicu godišnje sa svim klubovima kao i bilateralni sastanak s klubovima kojima se izdaje UEFA licenca. 

Uz to moraju ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s UEFA pravilnikom te surađivati s UEFA-inim kontrolnim tijelom cijelo vrijeme nagodbe. Ako HNS ne provede više od tri ove obaveze ili se ponovi nelegalno izdavanje licenci kontrolno tijelo UEFA-e prema pravilniku može kazniti hrvatske klubove izbacivanjem iz svih natjecanja.

Afere saveza

UEFA je kao olakšavajuću okolnost uzela činjenicu da su neovisna klupska tijela put HNS-a izdala kriva izvješća. Međutim, savez je dužan dubinski istražiti što nije napravljeno u klubovima kojima su izdali iste. 

Zašto HNS nije kaznio Rijeku i Osijek s negativnim bodovima u ovom prvenstvu zbog takve prevare i dovođenja u zabludu i koliko je prema tome regularna i ova sezona HNL-a? Bez obzira na velike uspjehe Vatrenih, HNS je upleten u afere. 

Trebao bi provesti unutar svojih tijela veliku reviziju i smjene. S HNS-om još samo jedan savez se bavio ovakvim stvarima. Onaj Kosova. Kažnjeni su s 50 tisuća eura bezuvjetno i 200 tisuća eura uvjetno.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 19:58