StoryEditor
Žalosno

Uefa pustila samo djecu na tribine, oni rasistički vrijeđali tamnoputog igrača Rangersa

Piše Desk  /  01.10.2021., 10:38h
Rasizam je nešto čime se Uefa već jako dugo bori i želi iskorijeniti iz nogometa. Brojnim kampanjama zagovaraju jednakost, no nažalost, rasizam je u današnje vrijeme sve učestaliji. Što je najžalosnije, čak i među djecom.

Prošle sezone Slavija Prag je iz osmine finala Europske lige izbacila Glasgow Rangerse, no utakmica je pala u drugi plan nakon što je Čeh Ondrej Kudela navodno rekao igraču Rangersa Glenu Kamari 'je*eni majmune'. Uefa je na njegovom primjeru htjela svima dati do znanja da rasizam trpjeti neće pa je dobio deset utakmica zabrane igranja, prenosi 24 sata

Rangers se ove sezone opet susreo sa češkim klubom u Europskoj ligi, ovaj put protiv Sparte Prag (1-0) u drugom kolu grupne faze, a kako je Sparta bila kažnjena jer su njezini navijači rasistički vrijeđali nogometaša Monaca Tchouamenija, utakmica se trebala igrati bez gledatelja. 

Kako tribine ne bi bile prazne i kako bi poslali pozitivnu sliku iz Češke, Uefa je na stadion pustila djecu do 14 godina. Desetak tisuća ih je došlo na utakmicu, no njihovo ponašanje mnoge je razočaralo. Glen Kamara se očito zamjerio svim Česima zbog suspenzije Koudale koji nije zbog toga igrao na Euru, čak i djeci, pa su ga djeca vrijeđala gotovo cijelu utakmicu i zviždala mu kada god je primio loptu, pišu škotski mediji. Što je, naravno, apsolutno za svaku osudu. Djeca bi se od malena trebala učiti jednakosti i poštivanju drugih rasa. No, to je u Češkoj očito izostalo. 

To je itekako utjecalo na njega jer je u 74. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton zbog udaranja laktom. 

"Nisam ništa primijetio jer sam bio fokusiran na igru. Ako se to stvarno dogodilo onda sam izuzetno razočaram, ali nisam iznenađen.", kazao je trener Rangersa Steven Gerrard.

Kako god, Sparta bi mogla dobiti novu kaznu, a što je najtužnije, ovaj put zbog najmlađih. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:36