StoryEditor

UEFA predstavila novu Ligu prvaka. Kreće sljedeće sezone, evo kako će izgledati

Piše desk  /  21.02.2024., 13:54h

Liga prvaka kakvu poznajemo igrat će se još samo do kraja ove sezone. Najesen kreće novi format, koji je UEFA predstavila danas na svojoj službenoj stranici. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost nogometa te tendenciju da se sport mijenja.

"UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i obranila principe otvorenih natjecanja. Kvalifikacija za veliko natjecanje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost natjecanja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model", rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, prenosi Index.

Od jeseni po 36 klubova u svim natjecanjima

Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom natjecanju Lige prvaka sudjelovale 32 momčadi. Od sljedeće će sezone ući još četiri momčadi. Dakle, 36 momčadi sudjelovat će u natjecanju i neće biti podijeljene u skupine već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će momčadi biti podijeljene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine - po jednu utakmicu doma i jednu u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima.

  • Jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e
  • Druga momčad bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet
  • Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka.

Kako se momčadi mogu plasirati u knock-out fazu?

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve momčadi sudjeluju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine - nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Europa liga i Konferencijska liga također se mijenjaju

Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina natjecanja igrat će po 36 momčadi.

Promjene u rasporedu

Liga prvaka i Europa liga igrat će se od rujna do siječnja u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od rujna do prosinca. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Europa liga i Konferencijska igrat će se četvrtkom.

Izuzetak će biti ekskluzivni tjedni. U ekskluzivnom tjednu Lige prvaka igrat će se Liga prvaka utorkom, srijedom i četvrtkom, a u ekskluzivnom tjednu Europa lige igrat će se Europa liga srijedom i četvrtkom.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:15