StoryEditor
sp 2026.

UEFA predložila promjene u kvalifikacijama za SP 2026. Evo kako bi trebale izgledati

Piše desk  /  29.06.2023., 11:13h

Svjetsko prvenstvo 2026. igrat će 48 reprezentacija, a domaćin natjecanja bit će Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Turnir će izboriti 16 reprezentacija iz Europe, no tek treba vidjeti kroz kakav sustav kvalifikacija. UEFA je predložila novi i čeka se tek odobrenje FIFA-e da bi se on potvrdio.

Kvalifikacije bi trebale biti podijeljene u dvije faze. Prva bi bila po skupinama s čak 12 grupa kroz koje bi prolazak tražilo četiri ili pet reprezentacija u svakoj od njih. Pobjednici skupina izborili bi nastup na Svjetskom prvenstvu. Kvalifikacijski susreti u grupnoj fazi bi trebali biti igrani od ožujka do studenog 2025. godine. Druga faza bi bila play-off.

Pobjednici skupina direktno na SP, drugoplasiranima šansa

Priliku za izboriti SP dobile bi tako drugoplasirane momčadi u skupini, a uz njih i četiri pobjednika grupa Lige nacija iz sezone 2024./2025., uz uvjet da nisu izborili direktan plasman na turnir. Dvanaest drugoplasiranih reprezentacija i četiri iz Lige nacija oformile bi potom svoje natjecanje.

Ždrijebom bi se potom odredilo koje četiri reprezentacije igraju polufinalnu utakmicu i finale i tako kroz četiri različita kostura. Pobjednici tih mini-natjecanja izborili bi Svjetsko prvenstvo.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 13:20