StoryEditor
više novca

UEFA povećava naknadu za klubove koji se ne plasiraju u europska natjecanja

Piše hina  /  07.09.2023., 16:27h

Nogometni klubovi koji se ne uspiju kvalificirati za UEFA-ina natjecanja dobivat će od sljedeće sezone veći udio prihoda od europskog upravnog tijela prema novom modelu raspodjele objavljenom u srijedu. UEFA i Udruga europskih klubova (ECA) potpisale su obnovljeni radni sporazum do 2030. koji će "pojačati dugoročnu stabilnost i održivi rast u europskom klupskom nogometu", navodi europska krovna nogometna organizacija u priopćenju.

Promjena stupa na snagu ​​od početka sezone 2024./25., podudarajući se s novim formatom u UEFA-inoj Ligi prvaka, Europa ligi i Europskoj konferencijskoj ligi. Prema novom modelu za ciklus 2024.-2027., sedam posto prihoda koje UEFA zaradi od tri natjecanja raspodijelit će se klubovima koji se ne natječu u njima, trenutno dobivaju četiri posto.

Udruga europskih liga, koja predstavlja profesionalne nogometne lige u Europi, rekla je da će promjena donijeti 308 milijuna eura koje će podijeliti klubovi koji ne sudjeluju, u odnosu na sadašnjih 175 milijuna eura. "Današnja objava pomoći će svim klubovima diljem Europe da očuvaju svoju konkurentnost na terenu i izvan njega, dok nastavljaju ulagati u mlade i razvoj talenata", stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2023 14:51